Skip to content
Kako jedna riječ može biti učinkovitija od cijele liste novogodišnjih odluka
Kako jedna riječ može biti učinkovitija od cijele liste novogodišnjih odluka
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Apsolutno volim osjećaj svježeg početka koji dolazi s prvim danom u godini i jedna sam od onih koji već godinama donose novogodišnje odluke – sve do prije mjesec dana.

U tjednu između Božića i Nove godine, pospremajući stan KonMari metodom, pronašla sam svoje stare planere iz osnovne i srednje škole. Ono što sam pronašla u tim planerima u potpunosti je promijenilo moj stav prema novogodišnjim odlukama.

Listajući te stare planere pronašla sam popise i popise dosadašnjih novogodišnjih odluka. Nije me iznenadila činjenica da sam neke od tih odluka ostvarila, kao ni broj odluka koje nikada nisu došle na red. Ono što me iznenadilo dok sam čitala jedan popis novogodišnjih odluka za drugim je zaključak da su sve te odluke zapravo – iste.

U 2007. godini ću više vježbati i jesti zdravo, položit ću sve predmete s 5, pročitat ću više knjiga, kreirat ću svoj osobni stil, više ću se družiti s nekim ljudima…

Uz manje preinake, iste želje bih mogla preslikati i na 2019. godinu.


Što to zapravo znači?

To znači da sve što svi mi želimo je biti sretni, zdravi, fit, uspješni i s ljudima koji nas razumiju. I sve novogodišnje odluke koje obično donosimo su pokušaj da unaprijedimo neko od tih ključnih životnih područja.


Zašto onda novogodišnje odluke (dugoročno) ne funkcioniraju?

Kada 1.1. odlučimo istovremeno mijenjati navike u svim životnim područjima – i prestati pušiti, i čitati barem dvije knjige mjesečno, i nalaziti se s prijateljima i napredovati u karijeri i imati trbušnjake – često dočekamo kraj godine bez značajnih pomaka u ijednom. Jer se ne možemo istovremeno fokusirati na sve, pa se jednostavno ne fokusiramo ni na što.

Isto tako, svaka od tih odluka koje donesemo je obično vremenski neograničena, što onda znači da bismo do kraja života trebali NEpušiti i imati trbušnjake. Zbog toga mozak sam često zaključi da je potpuno svejedno hoćemo li s novom navikom krenuti danas ili tek u srpnju ili možda tek sljedeće godine jer:

  • promjena nije zabavna
  • i ionako ćemo to morati raditi ostatak života pa što je mjesec ili dva manje.


Vjerujem da možemo imati sve, samo ne sve u isto vrijeme

Odlučivši ne ponoviti istu grešku, ove godine odlučila sam testirati novi koncept – odlučila sam preskočiti definiranje novogodišnjih odluka te umjesto njih, odabrati samo jednu riječ – temu godine.

Za sam koncept čula sam relativno davno i temelji se na odabiru godišnje teme, odnosno jedne riječi ili fraze koja će onda biti tvoja misao vodilja sljedećih 12 mjeseci. To je obično apstraktniji pojam koji je u skladu s tim kako se želiš osjećati u godini koja slijedi.

View this post on Instagram

#goals 😎😊

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on


Po čemu se tema godine razlikuje od novogodišnjih odluka?

Prije svega, tema godine odnosi se samo na sljedećih 12 mjeseci, što znači da ima ograničeno vrijeme trajanja. Puno je lakše prestati pušiti ili biti minimalist na 12 mjeseci nego *cijeli život*. Također, moguće je definirati temu kvartala (a ne cijele godine) i odlučiti da ćeš prva tri mjeseca posvetiti odnosima, druga tri realizaciji te ideje o kojoj već predugo razmišljaš, a zadnja dva – zdravlju i prehrani (zato što možeš imati sve, samo često ne sve u isto vrijeme).

Također, tema godine odražava tvoje vrijednosti, ono do čega ti je stvarno stalo i u sebi krije odgovor na pitanje zašto što onda značajno utječe na tvoju motivaciju.

Dodatno, tema godine dovoljno je apstraktna da ti omogućava eksperimentiranje i promjenu navika i odluka u hodu, sve dok su u skladu s definiranom temom.


Kako definirati temu godine?

Za definiranje teme godine potrebno je nekoliko neometanih sati i par praznih papira za brainstorming. Sam proces može biti složeniji i sastojati se od tri koraka navedena u nastavku, a može biti i vrlo jednostavan (kao što je bio moj ove godine) o čemu možeš pročitati na samom kraju ovog teksta.


1. Analiziraj prethodnu godinu

Kažu da učimo iz prošlosti, zbog čega je prvi korak upravo analiza prethodnih 12 mjeseci, svega što si radio kao i kako se zbog toga osjećaš.

  • Što se važno dogodilo u prethodnoj godini?
  • Na čemu si zahvalan?
  • Što si naučio (o sebi)?


2. Kreiraj viziju svog života za 12 mjeseci

Meni najdraži alat za planiranje udaljenijih ciljeva je upravo pismo sebi, budući da se kroz tu formu fokusiram na pitanja poput – kako se želim osjećati u 2019. godini, čega želim više, odnosno čega želim manje u godini koja slijedi i što želim ostvariti do kraja godine?

O ovoj tehnici, kao i o smjernicama za pisanje pisma sebi smo puno pričali u sklopu programa #radimposvom, a svi materijali će instant stići na tvoju adresu čim se prijaviš na TeaTime newsletter.


3. Definiraj temu godine

Moj prvi pokušaj u definiranju teme godine bio je vrlo jednostavan. Sve što sam napravila bio je mini brainstorming s fokusom na pitanje – kako se želim osjećati na kraju 2019. godine?

Kada sam na papir stavila sve što želim ostvariti u 2019. kao i koliko će mi vremena otprilike trebati za svaku od tih želja, shvatila sam da je vrijeme da polako iz faze reci DA svemu prijeđem u fazu reci NE svemu što te ne vodi željenom cilju.


Zbog toga je moja riječ za 2019. godinu – fokus.

U skladu s ovogodišnjom temom, definirala sam (samo) 5 ciljeva na koje se u sljedećih 12 mjeseci želim fokusirati.

Na temelju svega što sam o ciljevima naučila, svaki od njih je vremenski ograničen (SMART) i raspoređeni su tijekom godine na način da se u svakom periodu (od nekoliko mjeseci) fokusiram na samo jedan od njih.

Također, definirajući temu godine i kako se želim osjećati na njenom kraju, odlučila sam da jedan od tih ciljeva mora imati veze s ulaganjem u odnose, a drugi s fizičkom aktivnosti, jer u protivnom, uz sve ostale business ciljeve te stvari nikada ne bi došle na red.


Sljedeći korak koji sam napravila bio je svaki od tih ciljeva pretvoriti u konkretne dnevne i tjedne aktivnosti, a kako taj proces izgleda možeš pročitati u sljedećem tekstu.

Tema godine koju sam odabrala nije utjecala samo na ovogodišnje ciljeve nego i na moju jutarnju i večernju rutinu, proces donošenja odluka kao i na način na koji provodim svoje vrijeme, o čemu ću ti više pisati u tekstovima koji slijede.

A sada je red na tebi. Jesi li ikada do sada definirao temu godine? Kako je to prošlo? Imaš li možda definiranu temu za ovu godinu?

Za druge primjenjive ideje i alate – prijavi se na TeaTime newsletter.

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter