Skip to content
Why 30 is not the new 20 | Meg Jay
5 YouTube videa koje bi svaki 20-godišnjak trebao pogledati
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Prema nekim procjenama, na YouTubeu se trenutno nalazi više od 200.000 GODINA videa. Međutim, u tom nepreglednom moru sadržaja, postoje oni neki videi kojima se vraćamo bez obzira na ogromnu konkurenciju.

Videi koji slijede u nastavku su oni koji su MENI “kliknuli” u određenom trenutku tijekom ranih dvadesetih. Međutim, to ih ne ograničava samo na 20-ineštogodišnjake. Neke od ovih videa gledam i dan danas i ne vidim zašto bih ih prestala gledati u svojim tridesetima ili četrdesetima.

 

1. Zašto su dvadesete ključne u kreiranju života koji želiš

U mjesecima kada je TeaTime bio samo ideja, naišla sam na ovaj Garyev video i odlučila da će baš on biti tema prvog teksta na TeaTimeu. Tako je, nekoliko mjeseci kasnije, nastao Quarter Life Crisis – “Ne znam što želim”. Iako mi Garyev sadržaj paše u samo određenim trenucima, ovo je bio jedan od njih, a više od milijun pregleda na YouTubeu govori da nisam jedina. U samo 4:40 minute saznaj kako najbolje iskoristiti sljedećih 5 godina svog života – #garystyle.
 

 

2. Zašto su dvadesete ključne u kreiranju života koji želiš (na znanstveniji način)

Za razliku od Garyevog specifičnog stila, Meg puno znanstvenije objašnjava kako najbolje iskoristiti svoje dvadesete i u što ulagati vrijeme kako bismo izgradili najbolji mogući temelj za godine koje slijede. Upravo sada odlučujemo o ostatku svog života – bravo za Meg i njenih 2 milijuna YouTube pregleda!
 

 

3. Od kuda krenuti i zašto strah nije opcija?

“Pročitati biografiju Stevea Jobsa” već dugo stoji na mom to-do popisu iz jednog jedinog razloga – ovaj govor je jedini commencement speech koji znam gotovo napamet. Ni filmovi, ni knjige, ni mišljenja drugih ljudi mi nikada nisu bila toliko zanimljiva kao tri lekcije koje je Steve u 15 minuta (i 30 milijuna pregleda) podijelio sa studentima Stanforda. Stay hungry, stay foolish.
 

 

4. Što ako ne želim klasičan posao?

Još jedan zanimljiv commencement speech koji sam poslušala baš u pravom trenutku. Pritom mislim na trenutak u kojem sam odlučila (privremeno) odustati od “tipično inženjerskih poslova” i dati priliku ovome što radim sada. Sa samo 300.000 pregleda, nedovoljno poznat i odličan za svakoga tko razmišlja “što nakon faksa?”. P.S. Posebno zanimljiv kreativcima i potencijalnim freelancerima.
 

 

5. Kako doći do uspjeha koji navodno želimo?

Najčešća definicija uspjeha koju čujem ovih dana je – biti sretan. Upravo zbog toga je i Shawnov TEDx talk dospio na ovaj popis jer u njemu, u samo 12 minuta, objašnjava kako doći do te sreće koju svi (navodno) želimo. 1.500.000 YouTube pregleda za koje je, sigurna sam, zaslužan i odličan storytelling – priču s početka govora ćeš pamtiti i kada zaboraviš sve ostalo.
 

 

Kao netko tko jako voli ovakav tip videa, ne bih htjela da sve ostane na ovih pet. U komentarima podijeli svoj video koji ulazi u konkurenciju “videa koje bi svaki 20-godišnjak trebao pogledati”, a ja ću ga obavezno dodati na popis.

 

Navijam za tebe,

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter