Skip to content
TeaTime: Gdje i kako pronaći posao
TeaTime: Gdje i kako pronaći posao
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ne znam za tebe, ali mene ljute naslovi poput Mlađi od 30 godina bez posla u Hrvatskoj. Kad sam bila student, deprimirali su me. I to u periodu kada sam trebala vjerovati da mogu osvojiti svijet. Sada, mi takvi naslovi zvuče kao izgovor.

Tea, ako nisi zadovoljna na poslu, nisi ti kriva. Poslodavci u Hrvatskoj su užasni. Tea, nemoj se truditi i gristi u Hrvatskoj, kada to ionako nitko neće cijeniti. Vani je lakše.

 

Tko je ikada rekao da potraga za poslom, i to poslom u kojem ćeš uživati, treba biti lagana?

 

Kada je išta u životu, vrijedno truda, bilo lagano?

Nemoj me krivo shvatiti. Uvjeti nisu idealni. I možda bi jedan drugi ti, s istim iskustvom kao ti, brže i lakše dobio posao, na primjer, u Njemačkoj. Ili Irskoj. I to je tema o kojoj ćemo uskoro pričati.

Ali ovaj je post posvećen ljudima koji iz nekog razloga ostaju u Hrvatskoj. Neki nemaju uvjete za otići van. Neki su jednostavno “zapeli” ovdje. A neki možda, kao ja trenutno, vide puno više pluseva za ostanak nego za odlazak.

Bez obzira na razlog, tu si. U Hrvatskoj. I bez posla. Ili na poslu na kojem nisi zadovoljan. I svi članci/televizijski prilozi/portali ti poručuju da odustaneš. Jer posao u Hrvatskoj sigurno nećeš naći. Barem ne posao na kojem ćeš biti sretan i zadovoljan.

 

E pa ja sam popila čaj s jednom od onih cura koje zapamtiš. I koja je tijekom zadnje dvije godine aktivnog traženja i mijenjanja posla dobila više od 10 odličnih ponuda za posao u vodećim hrvatskim i stranim firmama. A ona nije puno drugačija od tebe i mene.

Dajana je završila ekonomiju (a znamo da i sami ekonomisti kažu da ih na tržištu rada ima previše). Nema veze na utjecajnim pozicijama. Većinu svog studija morala se sama financirati. A danas ta ista žena u svom životopisu ima imena kao što su Crowe Horwath, PricewaterhouseCoopers i Deloitte.

I zato sam, u inat svim člancima koji me ljute, pitala Dajanu u čemu je tajna.

 

S obzirom na to da je ovu ženu, u ovo doba godine, nemoguće uloviti prije zalaska sunca, ovoga puta ti donosim samo audio snimku. ALI audio snimku prepunu informacija. Preporučujem ti da poslušaš razgovor, a u nastavku možeš pronaći sažetak najvažnijih linkova.

 

 

Ako mene pitaš, prva tajna je: ne odustati. Bez obzira na broj odbijenica. Druga tajna je: uložiti puno truda. Poslovi ne padaju s neba. Ali je nebo puno poslova. Koji čekaju da se popneš do njih. Kao što Dajana kaže, nemoj čekati dream job, nego radi prema njemu.

 

Sve ostalo su korisni trikovi i informacije koje će ti pomoći u penjanju. Prve dvije stvari su na tebi. A da ti pomognemo u ovom trećem koraku, u nastavku se nalazi dobra baza informacija (i trikova) od kojih možeš krenuti.

Također, ako želiš pročitati više savjeta o tome kako napisati motivacijsko pismo i životopis – slijedi linkove.

 

Sada, nakon što si čuo Dajanina iskustva, što možeš napraviti već danas da bi se približio tom poslu koji želiš?

Što god odlučio, nemoj se zadovoljiti izgovorima. Moguće je pronaći i imati posao kakav zaslužuješ. Čak i u Hrvatskoj.

 

 

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter