Skip to content

Kako u nedjelju postaviti temelje za produktivan tjedan

Nedavno sam naišla na članak koji kaže da 76% ljudi nedjeljom upadne u blago depresivno stanje zbog početka nadolazećeg tjedna. Moram priznati da me taj postotak uopće nije iznenadio, štoviše, očekivala sam da je i veći.

Sigurna sam da točno znaš o čemu pričam – osjećaj entuzijazma već tamo negdje oko podneva prelazi u „gdje je ovaj vikend proletio“ pitanje koje završava višesatnim gledanjem serija i negiranjem početka još jednog radnog tjedna. U očajničkom pokušaju da ti vikend potraje “samo malo duže”, odlaziš na spavanje prekasno i osiguravaš da ti, za samo 6 sati, početak novog tjedna bude još teži.

No, želiš li stvarno tako provesti jedan od jedina dva „slobodna“ dana u tjednu?

U nastavku dijelim s tobom 5 ideja zbog kojih će ti nedjelja postati novi najvažniji dan u tjednu. Ako već neko vrijeme pratiš TeaTime, neće te iznenaditi da prva ideja predlaže promjenu mindseta. Preostale četiri će ti pomoći da već u nedjelju postaviš temelje za produktivan tjedan.

1. Preuzmi kontrolu nad svojim tjednom

Vjerujem da jedan od glavnih problema koje imamo s ponedjeljkom leži upravo u moranju. Dva dana si proveo radeći po svom, a sada ponovno moraš ustati u 7 ujutro i moraš biti u uredu u 9 i moraš u njemu ostati do 5 sati popodne.

Ako pretpostavimo da u svakome od nas i dalje čuči tinejdžer kojem se od riječi moraš diže kosa na glavi, rješavanje problema s ponedjeljkom kreće upravo s izbacivanjem riječi moraš iz tvog rječnika.

U teoriji, ne moraš biti na poslu od 9 do 5. U teoriji, biraš biti na poslu od 9 do 5 svakog radnog dana u tjednu jer te to vodi korak bliže cilju. U teoriji, TI odlučuješ svakog ponedjeljka ustati u 7 ujutro jer te to vodi prema svemu što želiš.

View this post on Instagram

#notetoself

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on


2. Napravi analizu tjedna

Većina nas na početku svake godine donese novogodišnje odluke na koje u pravilu zaboravimo već mjesec dana kasnije. Kako to izbjeći? Uspješna realizacija novogodišnjih odluka zahtijeva postavljanje SMART ciljeva, rastavljanje tih ciljeva na tjedne akcije i periodičnu analizu napretka, o čemu sam ti više pisala prošloga tjedna.

Kada imaš definirane ciljeve i tjedne akcije, sve što ti preostaje je svake nedjelje odvojiti 15-30 minuta za analizu prethodnog tjedna. Analiza obuhvaća sljedeća tri elementa:

  • mini proslavu uspjeha koje si u tom tjednu ostvario
  • analizu zadataka koji nisu realizirani
  • donošenje zaključaka što u nadolazećem tjednu može bolje.


3. Oslobodi resurse za važnije stvari

Naš mozak tijekom svakog dana kao vjeverica na kofeinu razmišlja o SVEMU: od naručivanja kod zubara koje odgađaš već tjednima, preko projekta koji kasni, sve do kartice koju moraš aktivirati, onog maila koji izbjegavaš već danima i cijepljenja protiv bjesnoće za koje znaš da dolazi negdje u siječnju ali nikako da stvarno provjeriš datum.

Jedna od najboljih navika koje sam uvela krajem prošle godine zove se brain dump day. Zapravo ne znam je li to službeni naziv ali najbolje opisuje kako taj proces izgleda.

Svake nedjelje, nakon analize prethodnog tjedna, uzimam prazan papir i sljedećih 15-ak minuta pokušavam iz glave izbaciti sve dosadne podsjetnike koji se po njoj vrte cijeli tjedan. Kako bi taj proces bio što učinkovitiji, sastavila sam i listu pitanja koja mi pomažu da se u tom trenutku sjetim svega – od stvari koje sam posudila i moram vratiti, do važnih datuma i računa koji stižu na naplatu.

Nakon što sve te dosadne (a bitne) stvari izbacim na papir, prenosim ih na to-do listu i na taj način sam sigurna da će svaki od tih zadataka doći na red. Najbolji dio – od kada primjenjujem ovu rutinu, moj mozak sve više vjeruje sustavu koji sam razvila i sve rjeđe me tijekom dana podsjeća na „sitnice“, zbog čega primijećujem sve dulje periode fokusiranog i produktivnog rada.

Your brain is for having ideas, not storing them.

David Allen

Budući da sam oduševljena učinkom ove jednostavne navike, kao dodatnu motivaciju da je testiraš, ovog četvrtka šaljem ti listu pitanja koja i sama koristim svake nedjelje. Ako ovaj tekst čitaš naknadno, u svakom trenutku kad se prijaviš na TeaTime newsletter dobit ćeš link na ta pitanja, kao i niz drugih korisnih resursa.


4. Isplaniraj svoj kalendar („calendar blocking“)

D. i ja nedjeljom imamo vrlo sličnu večernju rutinu. Oboje analiziramo prethodni i planiramo sljedeći tjedan, uz jednu ključnu razliku – na kraju svakog tjedna on je većinom zadovoljan, dok sam ja gotovo uvijek nezadovoljna. Barem je tako bilo donedavno.

D. je oduvijek bio bolji od mene u realnoj procjeni što sve čovjek stigne napraviti u ograničenom vremenu koje ima. Zato je njegova to-do lista realnija od moje i zato do kraja svakog tjedna obično završi sve što je planirao.

S druge pak strane, moja to-do lista je beskonačna i ne sjećam se kad sam zadnji put u nedjelju navečer prekrižila sve što je na njoj pisalo. U pokušaju da prilagodim svoja očekivanja, napokon sam primijenila nešto o čemu sam prethodno slušala godinama – calendar blocking.

Zadnje što radim svake nedjelje i za što mi treba 15-30 minuta je prijenos zadataka s to-do liste u kalendar. Stavljanje zadataka u vremenske okvire daje ti realnu sliku nadolazećeg tjedna. Također, često u tom procesu shvatiš i koliko vremena gubiš na gluposti.

O prednostima i manama calendar blockinga, kao i o tome kako ja planiram svoj tjedan ti želim pisati detaljnije. Do tada, jesi li ikada primijenio nešto slično i koja su tvoja iskustva?


5. Učini večernju rutinu nedjeljom i jutarnju rutinu ponedjeljkom najzabavnijim dijelom tjedna

Kad već pričamo o nedjeljnim navikama, ova mi je najdraža. Nakon što svake nedjelje uložim 60-ak minuta u analizu prethodnog i planiranje sljedećeg tjedna – pobrinem se da ostatak nedjelje bude nešto čemu se veselim.

Isto tako, svako radno jutro mi počinje šetnjom sa Zoe, slušanjem podcasta ili audiobooka i doručkom. I zato, prva stvar na koju pomislim kada u ponedjeljak ujutro otvorim oči obično nije posao nego – što ću danas doručkovati?

Ok, ok, zapravo obično unaprijed znam što ću jesti svih pet dana u tjednu, ali – you get the point.


Nego, što ti radiš baš svake nedjelje? Treba li nešto dodati na ovaj popis?

Za druge primjenjive ideje i alate – prijavi se na TeaTime newsletter.