Skip to content
Sve ima smisla
Sve ima smisla
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”

Steve Jobs

 

Želim provoditi treninge i biti konzultant u području koje je kombinacija inženjerskih tema, human-centric dizajna i poslovnog svijeta budućnosti. Želim stalno istraživati nova područja, strukturirati naučeno i prenositi dalje.

Otprilike tako bi zvučao opis mog idealnog posla da sam ga pisala na zadnjoj godini faksa. Dobro, možda ne baš identično. Jer neke od tih riječi tada još nisam poznavala. Ali otprilike tako.

 

Komentari na opis mog idealnog posla su obično bili – nemoguće i to ne postoji. Zapravo, i ja sam mislila da to ne postoji. Zbog čega sam, iz cijelog tog opisa, odlučila odabrati samo dvije riječi – inženjer i konzultant. „Ako nađem posao koji je kombinacija te dvije riječi – bit ću sretna.“

Dugo sam bila zaljubljena u McKinsey. Zatim sam počela gledati pozicije kao što je – konzultant za implementaciju. A onda sam upoznala svog prvog šefa, FER-ovca, koji je bio i inženjer, i konzultant, i trener. Hm.

Taj posao me uvjerio da postoje poslovi na kojima, uz inženjer i konzultant, možeš biti i trener.

 

Međutim, postoje inženjer-konzultant-treneri za solarnu energiju. Ali i za područje organizacijskih procesa. A ja sam baš htjela biti inženjer-konzultant-trener u inženjersko-ekonomsko-psihološkom području.

Nemoguće. Ne postoji.

E pa, danas sam baš to. I radim s genijalnim ljudima koji se stalno pitaju „što može bolje“. I pišem, kreiram sadržaj za pojedine klijente, sudjelujem na konferencijama i svakodnevno se dopisujem s najboljim ljudima na svijetu (da, mislim na tebe).

Radim posao koji ne postoji.

 

 

Protekla tri mjeseca su me naučila tri stvari:

Bez obzira na trenutnu ulogu – budi najbolji

Ako sve što radiš ima smisla, ako se kockice uvijek nekako slože – onda iskoristi trenutnu situaciju. Uči, pitaj, napreduj. Možda si trenutno „samo“ inženjer. Iskoristi tu situaciju i budi najbolji inženjer. Jer onda ćeš jednoga dana biti i jako dobar inženjer-konzultant-trener.

Izbaci nemoguće iz vokabulara

Pokušaj svojoj baki ili djedu objasniti kako danas zarađuje jedan influencer, YouTuber ili community manager. Tko zna koje nemoguće poslove ćemo ti i ja raditi za pet godina.

Skoči

Ne podržavam odustajanje. Osim u jednoj situaciji. Odustani kad ti je lagano. Kad ti je ugodno. Kad misliš da sve znaš. U takvim situacijama skoči i kreni u potragu za sljedećom točkicom.

 

O točkicama koje se uvijek nekako spoje je i Josipa pričala u svom TEDx govoru.

A ako želiš pročitati konkretan i odličan članak o poslovima koji jednom davno nisu postojali, kao i o vještinama koje će poslovi budućnosti zahtijevati – baci pogled na Sanjinu kolumnu na Netokraciji.

Priča s početka možda zvuči idilično u samo 400 znakova. Međutim, i ti i ja znamo da se puno toga događalo između redaka.

Tijekom ovog ljeta sam pokušala sve naučene lekcije skupiti na jedno mjesto. I tako je nastao ebook Uspješan početak karijere: 25 lekcija koje bih voljela da sam znala ranije koji je od prije nekoliko dana objavljen i dostupan.

Priznajem, sretna sam ko malo dijete, a u nastavku su samo neki od dojmova koje sam prve pronašla u svom inboxu:

 

Veliko HVALA na ebooku koji je stvarno moderno dizajniran tako da sasvim fino upada u oči i čitljiv je, što mi je jako bitno. Poredak lekcija i objašnjenja koje, moram priznati, stvarno imaju svoju težinu, ali koje me potiču na razmišljanje je tako fino odrađen.

… To je tek desetina pozitive koju trenutno imam poslije čitanja i morat ću ponovit čitanje jer ima toga što se treba ponovo pročitati.

Ovo je super, tako si to lijepo sažela i popratila ovim divnim citatima i vlastitim primjerima da ti jednostavno  moram reći jedno veliko hvala! Za nekoga tko je na zadnjoj godini faksa ovo je itekako ohrabrujuće i korisno.

Upravo sam pročitala ebook i moram reći bez lažne skromnosti da možeš biti ponosna na njega. Ovo bi trebao dobiti svatko tko izlazi na tržište rada.

 

Bez previše duljenja, klikom na ovaj link možeš preuzeti svojih 40-ak strana i pročitati ostatak priče.

Želim ti posao koji ne postoji. A koji je baš po tvojoj mjeri.

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter