Skip to content
Jutarnje navike
Što tvoje navike govore o tebi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Život se sastoji od onih malih stvari koje radimo svaki dan. Veliki ciljevi se sastoje od malih koraka. Ili kako bi Mel Robbins rekla: You change your life one five-second decision at a time.

Mi ljudi smo bića navika. Budimo se na zvuk alarma. Snooze. Ustajemo iz kreveta iz trećeg pokušaja. Umivanje, pranje zubi, stavljanje leća. Prvo desno oko, pa lijevo. Oblačenje hlača, prvo desna noga, pa lijeva. Doručak. Pet žlica zobenih pahuljica, jedna žlica chia sjemenki, čajna žličica guarane, čajna žličica kakaa, mlijeko, mikrovalna na 60 sekundi. Iz jutra u jutro. Iz dana u dan.

"Look closely at the present you are constructing. It should look like the future you are dreaming."
Alice Walker - Što tvoje navike govore o tebi
Alice Walker
Author

Nemoj me krivo shvatiti, nema ništa loše u tome. „Napravljeni“ smo na taj način. Glavna zadaća našeg mozga je – održati nas živima. Rutina je zato dobra. Sigurna.

Problem s rutinom nastane u samo jednom trenutku – kada se naše svakodnevne navike ne poklapaju s našim ciljevima.

Želim biti u dobroj formi, ali svaki dan nakon posla pojedem vrećicu čipsa uz najnoviju epizodu serije. Želim povišicu, a dolazim na posao u 10 i odlazim iz ureda već oko pola 4. Želim otputovati na Kubu, a svaki dan potrošim 32 kune na dva Nescafea od vanilije.

E to je trenutak u kojem nastaju problemi. Trenutak u kojem nas naše navike ne vode prema željenom cilju.

Često pričamo o motivaciji (tj. nedostatku iste). Ali motivacija, kao i snaga volje, su ograničene i promjenjive. Jedini provjereni put prema uspjehu je popločan dobrim navikama. A zadnja, jesenska, četvrtina godine je idealna za mijenjanje postojećih i usvajanje novih.

Nama inženjerima svaka promjena počinje analizom. U analizu sam krenula s jednim ciljem – odabrati područje na kojem ću aktivno raditi tijekom jeseni.

Tijekom nekoliko dana sam pratila i zapisivala svoje dnevne aktivnosti. Od velikih do onih malih koje više uopće ne primjećujem. Zatim sam se pitala sljedeće: na koje navike sam ponosna? Svašta se našlo na tom popisu. Od (redovitog) pranja zuba do brisanja stakla u tuš kabini nakon svakog tuširanja. Nakon toga, u drugoj polovici popisa sam se fokusirala na navike koje mi stvaraju više problema nego koristi.

5-minute journal

Osim analize postojećih navika, napravila sam još jednu stvar. Od 2013. godine vodim 5-minutni dnevnik. Koncept sam otkrila tijekom razmjene u Njemačkoj i redovito mu se vraćam. Iako pravi dnevnik s lijepim, tvrdim koricama možeš naručiti online, dovoljna ti je zapravo i najobičnija bilježnica. Ispunjava se nakon buđenja i prije spavanja, odgovaranjem na 2-3 pitanja. Vrlo jednostavno i brzo (zato se zove 5-minutni dnevnik).

Jedno od večernjih pitanja u dnevniku je i sljedeće: što sam mogla napraviti da današnji dan bude još bolji?

Čitajući odgovore od 2013. pa sve do danas, primijetila sam dvije teme koje se ponavljaju – tema „ne bih ništa mijenjala“ i tema „bila sam produktivnija i discipliniranija“. Nisam gubila vrijeme u praznom hodu. Nisam provjeravala Instagram svakih pet minuta. Nisam provela 3 sata na YouTubeu.

Stručnjaci za navike kažu da je najbolji recept za neuspjeh – pokušati promijeniti previše stvari istovremeno. Zato sam se tijekom sljedeća tri mjeseca odlučila fokusirati na područje produktivnosti i samodiscipline. To je ujedno i najčešće područje o kojem mi pišeš u mailovima. Kako biti motiviran? Kako pobijediti prokrastinaciju? Kako ostvariti željene ciljeve?

Tijekom jeseni neću samo mijenjati svoje navike. Čitat ću o produktivnosti, istraživati članke, intervjuirati ljude, testirati različite trikove i savjete. I naravno, pisati o svemu tome na TeaTimeu.

Dakle, ovo je samo prvi u nizu produktivnih jesenskih članaka. U ovom današnjem ću zato s tobom podijeliti još samo dvije stvari: moj jesenski popis navika i popis knjiga/blogova s kojima ću započeti istraživanje.

Popis jesenskih navika

Kao što sam spomenula, stručnjaci preporučuju mijenjanje ili uvođenje navika po principu – jedna po jedna. Moj popis se međutim sastoji od deset navika, jer su neke od njih već dio moje dnevne rutine, a neke kombiniram u paru pa se zapravo broje kao jedna.

Također, navike su raspoređene prema periodu u danu, jer je jedan od savjeta stručnjaka – dedicirati vrijeme u danu za svaku novu naviku. Ako nije isplanirana – neće se dogoditi. O tome ću ti uostalom još pisati.

Jutarnja rutina

 • Five-minute journal
 • 10 minuta meditacije (odlučila sam provjeriti u čemu je big deal)
 • Definirati 3 glavna cilja za taj dan
 • Paljenje mobitela tek sat vremena nakon buđenja (do tada je u zrakoplovnom modu)

Večernja rutina

 • Staviti mobitel u zrakoplovni mod sat vremena prije spavanja
 • Five-minute journal
 • Pročitati 20 strana knjige

Dnevna rutina

 • 1 sat šetnje (kažu da fizička aktivnost ima značajan utjecaj na produktivnost)

Tjedna rutina

 • Pročitati jednu knjigu (barem jedna mjesečno mora biti povezana uz produktivnost i navike)
 • Jedan dan u tjednu odabrati za planiranje i definiranje tjednih ciljeva

Svoje istraživanje produktivnosti počinjem sa:

 • The power of habit – slušam audioknjigu
 • Zen Habits – blog koji sam otkrila prije 4 godine a sada je vrijeme da osvježim znanje
 • Thomas Frank – osim korisnih savjeta za studiranje, Thomas se u svojim videima i tekstovima često bavi temama produktivnosti i ima jedan od kvalitetnijih pristupa koje sam srela u online svijetu

I na kraju, jedna superzanimljiva informacija. Sjećaš se Tomislava s kojim sam popila čaj i pričala o poslu iz snova? Tomislav i ja smo, potpuno spontano, došli na sličnu ideju. I on je odlučio kraj 2017. godine učiniti najboljim do sad!

Ako nam se želiš pridružiti, na ovom linku pročitaj o Tomislavovom projektu i preuzmi ebook u kojem ćeš definirati svoje ciljeve i pratiti svoj napredak do kraja godine. Također, jednom tjedno Tomislav će objavljivati i korisne, motivirajuće materijale, a zajedno ćemo snimiti i jedan video.

I Tomislav i ja želimo da ti 2017. godina bude najbolja godina do sad! #2017NajboljaGodinaDoSad

 

Tea

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter