Skip to content
Tea on the phone
Osam tjedana bez društvenih mreža (i zašto ih ne planiram ponovno instalirati)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Disclaimer: Nisam se u potpunosti odrekla društvenih mreža budući da se i TeaTime nalazi na nekima od njih. No, u potpunosti sam se odrekla društvenih mreža na mobitelu.


Prije 11 mjeseci sam na Kubi provela dva tjedna bez mobitela. To iskustvo mi je bilo toliko drugačije da sam ga odmah nakon povratka prenijela u članku. Taj članak je bio uvjerljivo najčitaniji članak tog mjeseca.

Bio je to jedan od onih članaka u kojima s oduševljenjem i entuzijazmom obećaješ da ćeš sve što si doživio i naučio prenijeti i u „stvarni“ život. A onda se taj stvarni život stvarno dogodi…

Sljedećih devet mjeseci nastavila sam koristiti mobitel, scrollati društvenim mrežama i razbuđivati se uz Instagram. A onda sam, kako to obično biva, u pravom trenutku naišla na pravi članak.

U prosincu, otprilike u vrijeme promjena o kojima ti pišem posljednjih tjedana, naišla sam na članak Jakea Knappa naslova: Six Years With a Distraction-Free iPhone.

Čitajući članak (koji stilom neodoljivo podsjeća na Tima Urbana) sjetila sam se kako je bilo dobro živjeti dva tjedna bez mobitela. Činjenica da je Jake tijekom tih šest godina bez distrakcija napisao dvije knjige me totalno kupila.

Kako deinstalirati društvene mreže s mobitela?

1) Odluči zašto to radiš

Nitko ne deinstalira društvene mreže s mobitela bez razloga. Moj razlog su bili ovogodišnji ciljevi i osjećaj koji ću imati na kraju godine nakon što ih ostvarim.

Uzevši u obzir da se u prosjeku sat vremena dnevno razbuđujem i uspavljujem scrollajući Instagramom, nisam morala zbrajati minute da bih znala da previše vremena gubim bez cilja. I da to vrijeme jednako tako mogu uložiti u ono što želim.

Ako odlučiš deinstalirati društvene mreže sa svog mobitela, pokušaj prvo odgovoriti na pitanje – zašto?

View this post on Instagram

#notetoself

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on


2) Počni veliko i malo

Za razliku od mijenjanja uobičajenih navika, vjerujem da je s društvenim mrežama pametnije početi “veliko” i odmah ih sve deinstalirati s mobitela. U protivnom nećeš više imati Instagram, ali ćeš isto vrijeme provoditi na Facebooku. #nemalogike

Istovremeno, kao i s mijenjanjem ostalih navika, lakše je početi malo. Ja sam zato to veliko deinstaliranje nazvala “jednotjednim eksperimentom” nakon kojega ih, ako tako odlučim, mogu ponovno instalirati.

Još uvijek ih nisam ponovno instalirala, ali je moj mozak na taj način lakše prihvatio promjenu.

3) Uskladi očekivanja drugih

Ovo je jedna od onih navika čija promjena ne utječe samo na tebe nego i na ljude oko tebe. Siguran pristup bi zbog toga bio i drugima najaviti što planiraš.

Gotovo svima s kojima sam se do sada aktivno dopisivala putem društvenih mreža sam nakon “velike deinstalacije” spomenula da ću sporije odgovarati na poruke jer ih od sada provjeravam samo nekoliko puta dnevno.

Dodatno, sve dogovore za kavu sam, nakon jednog nesporazuma, preusmjerila na WhatsApp i Viber nakon što sam frendicu čekala u kafiću 45 minuta, a ona je kavu otkazala još to jutro putem Instagrama.

4) Jednostavno deinstaliraj

Ne znam kako izgleda točna procedura na tvom mobitelu, ali svaka aplikacija negdje ima gumb na kojem piše „Deinstaliraj“. Osobno sam deinstalirala Facebook, Instagram i LinkedIn budući da su to jedine mreže koje redovito koristim.

“Veliko čišćenje” je preživio YouTube budući da ga u 99% slučajeva slušam u pozadini tijekom aktivnosti praznog hoda. Iz istog razloga sam ostavila i Castbox na kojem slušam podcaste.

Disclaimer:

Moja odluka o deinstalaciji društvenih mreža nije značila da ću ih u potpunosti prestati koristiti. Facebooku i LinkedInu u svakom trenutku i sada mogu pristupiti putem laptopa.

Što se tiče Instagrama, svatko tko ga koristi zna da je situacija malo kompliciranija. Zato sam ponovno upogonila stari mobitel koji mi sada služi isključivo za objavljivanje slika na Instagramu.

View this post on Instagram

Još slažem dojmove nakon svih odgovora na posljednji newsletter, ali jedan me posebno natjerao na razmišljanje – čemu sve te navike i trikovi i savjeti za produktivnost? Zašto bi itko trebao pisati dnevnik ili morning pages, meditirati, planirati tjedan, primjenjivati calendar blocking, šetati, čitati ili jesti zdravo? ZAŠTO? 😁 . NIJE POANTA U NAVIKAMA. Ne planiram ja tjedan unaprijed da bi tjedan bio isplaniran. 😂 Niti pišem morning pages da bih ispisivala 3 strane papira svako jutro. Ne primjenjujemo navike navika radi. . Svi mi imamo neki cilj – pronaći novi posao ili pokrenuti svoj, biti vremenski neovisan, preseliti se, napisati knjigu ili pokrenuti blog, biti u formi… A da bismo ostvarili taj cilj, moramo postati osoba koja može ostvariti taj cilj. 💪 . Najpraktičniji (i najbrži) način da promijeniš tko si je da promijeniš što radiš svaki dan. Svaki put kad napišeš 100 riječi si pisac. Svaki put kad počneš vježbati si sportski tip. Svaki put kad ustaneš ranije si osoba koja ima kontrolu nad svojim životom. . Jednostavno je. . 1. Odluči tko želiš biti. 2. Malim odlukama dokazuj to sam sebi svaki dan. . Ako stvarno nešto želiš ostvariti moraš to svojim navikama dokazivati iz dana u dan, a ne samo jednom godišnje prilikom donošenja novogodišnjih odluka. Promijeni svoje navike – promijeni tko si. Promijeni tko si – ostvari sve što želiš. 😎 . Nove navike koje primjenjujem – calendar blocking, brain dump day, mobitel bez društvenih mreža – sve to testiram da bih postala osoba koja točno zna u što ulaže svoje vrijeme i zašto. . Koja je jedna navika koju ti primjenjuješ i puno važnije – zašto? . 📷 @helebutk

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on


Koji su rezultati nakon 8 tjedana bez društvenih mreža?

Osim odgovora na pitanje kako deinstalirati društvene mreže, možda još zanimljivije pitanje glasi – što se dogodi kada deinstaliraš društvene mreže sa svog mobitela? U nastavku slijedi nekoliko “posljedica” koje sam do sada primijetila.

  • Stare navike nije lako promijeniti: Nakon što sam aplikacije društvenih mreža deinstalirala s novog mobitela i prebacila ih na stari dogodila se samo jedna promjena – sada sam hodala okolo s 2 mobitela. Tada sam odlučila da stari mobitel (i društvene mreže) imaju svoje mjesto u stanu i ne napuštaju to mjesto tijekom dana.
  • Na temu starih navika, još se uvijek imam potrebu ujutro razbuditi uz mobitel. Odlučila sam da je to navika koju trenutno neću pokušavati promijeniti i da mi je dovoljno da to trenutno nije Instagram. Tako svako jutro, odmah nakon buđenja, otvorim Fitbit i analiziram kako sam tu noć spavala i koliko sam vremena provela u kojoj fazi sna. Nakon tih par minuta uz svjetlo mobitela spremna sam za ustajanje.
  • Povremeno zaboravim da društvene mreže postoje. Baš u petak mi se dogodilo da sam se nakon napornog tjedna nagradila s dva sata “zujanja”. Negdje na polovici serije na Netflixu ugledala sam stari mobitel (koji strateški stoji na donjoj polici izvan vidokruga) i shvatila da ga već dva dana nisam provjerila. I da se, bez obzira na to, Zemlja i dalje vrti oko svoje osi.
  • Primjećujem puno dulje fokusirane intervale, posebno na poslu. U prosjeku nam, nakon prekida i samo jedne notifikacije, trebaju 23 minute kako bismo se ponovno fokusirali. Sada kada nemam mobitel koji stalno zvoni, primjećujem da lakše utječem na vlastiti fokus i da sam produktivnija.
  • Generalno imam osjećaj da vrijeme sporije teče. Još uvijek nisam sigurna što je razlog tome (osim očitog), ali činjenica je da u danu odjednom imam više vremena. I to me jako veseli.


Ideju o deinstaliranju društvenih mreža s mobitela sam na kavi, još tamo negdje u siječnju, podijelila s Ninom koja je odmah sljedeći dan deinstalirala Facebook. 27 dana kasnije mi je poslala poruku: Neću vratit Face, “ne ima” mi ga se.

Ako se odlučiš na sličan eksperiment, javi mi. Zabavnije je mijenjati navike zajedno.

Navijam za tebe,

Tea

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter