Skip to content
Tea i Zoe uhvaćene u igri

Kako reći NE i konačno imati dovoljno vremena za sve

Početkom godine sam odlučila češće govoriti DA. Osnovna je ideja bila pristati na sve projekte, putovanja ili druženja koja mi netko predloži. Ako te zanima o čemu se radi, pročitaj prvo ovaj, a onda i ovaj post.

I onda sam nedavno shvatila da mi “reci DA” stvara više stresa, nego koristi. I zato ti danas pišem o tome zašto je (ponekad) važno reći NE. Kada je važno reći NE. I kako reći NE.

 

Ispričat ću ti prvo priču koja ide u prilog “reci DA” filozofiji i zbog koje i dalje mislim da se radi o odličnoj metodi. U određenim uvjetima.

Prvi dan faksa. S najboljom frendicom šetam po toj novoj, velikoj zgradi i ne znam koja od nas dvije se osjeća izgubljenije. Završilo je uvodno predavanje na kojem su nas totalno zbunili hrpom novih informacija. To je jedan od onih prvih trenutaka svakog novog iskustva u kojem se pitaš što je meni ovo trebalo.

Na putu prema izlaznim vratima prolazimo pored “štanda” s kojeg neki lik maše da dođemo do njega. Sljedeće dvije minute nam priča o nekakvoj studentskoj udruzi u kojoj MORAMO biti. I nagovori nas da mu ostavimo svoje email adrese.

Šetajući prema izlazu, pitam ja L.:

Jel znaš ti za što smo se mi to upravo prijavile?

Pojma nemam.

Ta studentska udruga je bila eSTUDENT. Taj “lik” je netko s kim smo i L. i ja godinama kasnije bile u predsjedništvu te iste udruge. U tom istom predsjedništvu sam upoznala i D. Zahvaljujući jednom alumniju te udruge sam počela raditi u firmi u kojoj sam danas.

Jedno DA bez razmišljanja, na prijedlog koji u tom trenutku uopće nisam razumjela, me dovelo tu gdje sam danas. Skeptici će reći da bi me NE možda odvelo na neko, još bolje mjesto. Ja nekako čisto sumnjam.
 

Stara slika, ali jednako oduševljenje kad god primim fotić u ruke. ????????????

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on

 
Međutim, ono što je tu situaciju razlikovalo od ove danas je sljedeće – u tom trenutku pojma nisam imala što želim raditi u životu.

Ili tijekom studija.

Nisam imala pojma ni kada sam se pristala kandidirati za to isto predsjedništvo.

Kao ni kada sam došla na razgovor za taj posao.

 

I zato sam, na temelju osobnog iskustva, poprilično sigurna da sljedeće pravilo drži vodu.

Kada ne znaš što želiš – reci DA svakoj prilici koja dođe u tvom smjeru. Nikad ne znaš koja će biti ona prava.

 

Što nas dovodi u sadašnji trenutak.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci sam dobila puno bolju sliku o tome što želim raditi i gdje želim biti za par godina. I uskoro ću ti pisati o tome.

Ali što sam dobivala jasniju sliku, to mi je ova “reci DA” filozofija išla sve više na živce.

Jedne subote sam se zatekla budna u 3 ujutro. Ne zbog izlaska, nego zbog svih obaveza na koje sam pristala. Zbog svih projekata, putovanja i druženja u kojima sam obećala sudjelovati. Zbog straha da ne propustim nešto važno.

Otprilike tada sam odlučila prestati govoriti DA. Točnije, prestala sam govoriti DA svim prilikama koje me ne vode željenom cilju.

Prestala sam govoriti DA poslovnim ponudama. Prestala sam govoriti DA druženju s ljudima koji me ne vesele. Prestala sam govoriti DA serijama koje su mi dosadne, ali ih i dalje gledam iz navike.
 

 
I negdje u procesu sam shvatila zašto “reci DA” za mene više ne funkcionira.

Kada znaš što želiš – reci NE baš svemu što te ne vodi željenom cilju.

 

Kao prava štreberica, pronašla sam i citate uspješnih ljudi koji govore o uspjehu i koliko je važno znati reći NE. Obavezno baci pogled. Meni najdraži, glasi:

The difference between successful people and really successful people is that really successful people say no to almost everything.

 

I zato, ako ne znaš što želiš – reci DA prilikama koje ti se otvaraju. Meni je to donijelo niz nezaboravnih iskustava. Ali ako si konačno shvatio što želiš, počni što češće koristiti riječ NE.

Jer u poslovnom te svijetu samo fokus može odvesti daleko.

 

Kao netko tko jako dobro zna koliko je teško reći NE, što zbog straha od propuštanja “pravih” prilika, što zbog želje da se svidiš drugima, u nastavku s tobom dijelim dva ključna koraka da konačno oslobodiš vrijeme u svom kalendaru i fokusiraš se na ono što je važno.
 

 

Reci NE svim novim ponudama / prijedlozima / idejama

Jednostavno je. Na svaki novi prijedlog koji nije u skladu s tvojim ciljevima – reci NE. Dobro, možda ne baš tako doslovno. Posebno ako u procesu ne želiš ostati bez svih prijatelja.

Rečenica koju će drugi puno lakše prihvatiti ima tri dijela:

Hvala ti što si se sjetila baš mene, počašćena sam.

Međutim, obećala sam samoj sebi da ću se u periodu koji dolazi fokusirati na ciljeve koje želim realizirati do kraja godine.

Hvala ti još jednom i želim ti puno uspjeha.

Ako želiš, možeš si ostaviti i prostora za suradnju u budućnosti:

Veselim se pratiti razvoj projekta i nadam se mogućoj suradnji u budućnosti.

Važna stvar: Iako svi često u takvim situacijama koristimo izgovore i sitne laži, iskustvo me naučilo da budem što iskrenija. Čak i ako to znači da će objašnjenje biti dosta nedefinirano, kao što je u primjeru iznad.

Dva bonus savjeta:

  • Nemoj popustiti pod pritiskom i nagovaranjem.
  • Ako te netko zaskoči uživo, a tebi ga je neugodno odbiti licem u lice, slobodno reci: Hvala ti na prijedlogu, daj mi da razmislim do (petka) pa ti se javim.

 

 

Reci NE obavezama na koje si već pristao

Možda se već nalaziš u situaciji u kojoj si obećao previše toga. I trenutno ne vidiš izlaz iz svih tih obećanja. U toj situaciji smiješ reći NE i obavezama na koje si već pristao.

ALI, neka to bude iznimka, a ne pravilo. Jer volimo ljude na koje možemo računati.

Sad kad smo to riješili, slijede tri koraka kako da se “izvučeš” iz te, naizgled bezizlazne situacije. 

Popiši sve obaveze

Pregledaj svoj kalendar i popiši sve obaveze, projekte, konferencije na koje si do sada pristao.

Izbaci uljeze

Zaokruži one obaveze koje ti stvaraju najviše stresa, one koje te (više) ne vesele, one za koje jednostavno nemaš dovoljno vremena.

Isplaniraj komunikaciju

Kad si jednom siguran od čega želiš odustati, isplaniraj kako ćeš to što pažljivije iskomunicirati. Takve stvari je najbolje iskomunicirati uživo ili telefonom, ali procijeni sam.

U nastavku se nalazi primjer pažljivo sastavljenog maila (kojeg nemoj kopirati, nego prilagodi situaciji).

Kada sam u siječnju pristala sudjelovati na projektu, imala sam dovoljno vremena i resursa i iskreno sam se veselila doprinijeti realizaciji takve odlične inicijative.

Međutim, u posljednjih nekoliko tjedana okolnosti su se promijenile. (Kratko i sažeto, bez puno opravdavanja, ubaci istinit razlog.)

Zbog toga, nažalost, neću biti u mogućnosti nastaviti suradnju. Žao mi je zbog svih komplikacija koje će moje odustajanje eventualno prouzrokovati i bilo bi mi drago pomoći u pronalaženju osobe koja će me zamijeniti. Naravno, tu sam i tijekom cijelog prijelaznog perioda, kao i za sva eventualna pitanja.

Hvala na razumijevanju.

 

 

I to je to. Na kraju ovog dugog posta želim i tebi i sebi ponoviti jednu stvar – fokus je ključ uspjeha. A riječ NE je njegov sastavni dio.

 

Želim ti što više dobrih “DA ili NE” odluka u danima koji slijede.