Skip to content
Jesi li spreman platiti cijenu uspjeha?
Jesi li spreman platiti cijenu uspjeha?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ovog tjedna radim sedam dana. Ponedjeljak i utorak sam držala trening u Vipnetu. Tijekom srijede i četvrtka sam na DOERS konferenciji u Budimpešti. Petak, subotu i nedjelju ću biti na Zagreb Service Jamu.

Istovremeno ću ovog tjedna spavati ukupno 35 sati. I morala sam reći NE svim druženjima i kavama do 23.4. I definitivno neću stići pogledati sve serije.

 

Često zaboravljamo da svaki novčić ima dvije strane

Blago tebi, ti imaš TeaTime.

Najnoviji blago tebi došao je od jedne poznanice i sve što sam mogla reći, bez imalo ironije i sarkazma, je – u pravu si. Blago meni što je Tea prije godinu i pol odlučila svaki dan nakon posla sjesti pred laptop i pisati do ponoći. Moram priznati da sam poprilično zahvalna toj curi.

Oduvijek volim (i skupljam) citate, a onaj prvi s kojim je sve krenulo glasi: If you want something you’ve never had, you have to do something you’ve never done. Da bi uspio, moraš postati osoba vrijedna uspjeha. Simple as that.

U zadnje se vrijeme sve češće ulovim u proučavanju biografija ljudi koji su (bili) vodeći stručnjaci u svom području, a zbog toga mi se odmah na prvu svidjela i Timova nova knjiga Tribe of Mentors (ako još nisi, svrati na TeaTime Instagram i pročitaj po jedan ulomak dnevno).

Do sada smo na Instagramu zajedno pročitali 50-ak najboljih savjeta uspješnih ljudi. Osim što se većina mentora slaže da su dobar kofer i kvalitetne slušalice najvrjednije ulaganje, još neke stvari su im zajedničke. Svi se na primjer slažu oko toga da je preduvjet uspjeha raditi ono što voliš. Svi ponavljaju da je fokus presudan i da je važno naučiti reći ne. I svi, baš svi, potvrđuju da uspjeh ima cijenu.

Ovisno o cilju, možda ćeš se morati odreći subotnjih izlazaka da bi trenirao nedjeljom ujutro. Ili putovanja da bi uštedio za pokretanje firme. Ili pak gledanja serija u korist pisanja članaka.
 

View this post on Instagram

Novi tjedan, nova stranica…

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on

 

Je li vrijedno toga?

Je li vrijedno toga? Ne znam. Reci ti meni je li vrijedno svaki dan leći u krevet ispunjen? Ne uvijek euforično sretan, ali definitivno zadovoljan zbog vremena koje si uložio u razvoj projekta u koji vjeruješ. Je li vrijedno primati mailove koji su dokaz da je netko negdje zbog tebe napravio mali korak unaprijed?

Sedam dana na radionicama i konferencijama nije svačija definicija idealnog tjedna. No, moram ti otkriti tajnu – bez obzira na tvoju definiciju uspjeha, ništa što je vrijedno ne pada s neba.

Tom Bilyeu gradi novi Disney, intervjuira najutjecajnije ljude u različitim industrijama i priča po konferencijama. Istovremeno kaže: If I am awake, I am either working or working out. Marie Forleo piše novu knjigu. Što zvuči uzbudljivo, kreativno i izazovno. Međutim, scenarij pisanja knjige nije nimalo ekstravagantan. Sastoji se od izolacije i sjedenja pred laptopom i po 12 sati dnevno.

Biti najbolja mama ili najbolji tata na svijetu, ne podrazumijeva samo idilične obiteljske ručkove nedjeljom. Baš suprotno, puno češće se sastoji od sjedanja u auto onda kada ti to nije bilo u planu jer je tvoje dijete zaboravilo na radionicu ponijeti neki prijeko potreban dokument (i to dijete koje više niti ne živi s tobom).

Svaki novčić ima dvije strane, a mi, gledajući uspjehe drugih, često želimo samo onu sjajniju.

 

 

Poanta je u putovanju

Često ćeš tu frazu čuti u motivacijskim citatima. Međutim, u poslovnom kontekstu ja je najviše volim tumačiti na dva načina:

 • Bez obzira na to gdje želiš biti za 10 godina, zapitaj se – jesi li spreman svo svoje vrijeme i energiju sljedećih deset godinu uložiti u realizaciju svog cilja? Cilj nema smisla, ako ti se ne sviđa putovanje.
 • U kojoj god firmi radio, pogledaj svog šefa i zapitaj se – želiš li jednog dana biti u njegovoj ili njezinoj ulozi? Ako je odgovor ne – na krivom si mjestu. Putovanje nema smisla ako je destinacija kriva.

 

Želim da sanjaš veliko. I prvi korak prema tome je konkretna definicija (poslovnog) cilja. Crno na bijelo.

 • Kako izgleda tvoj savršeni radni dan? Od kojih aktivnosti se sastoji?
 • U koliko velikoj firmi želiš raditi? (velika, mala, mikro)
 • U koliko velikom timu želiš raditi?
 • Želiš li raditi u uredu, od doma ili s bilo koje lokacije na svijetu?
 • Želiš li raditi od 9 do 5 ili imati fleksibilno radno vrijeme?
 • Koliko mjesečna primanja želiš imati?

 

Međutim, prilikom definiranja cilja, moraš odlučiti i čega si se sve spreman odreći da bi do njega došao:

 • Jesi li sljedećih 10 godina spreman uložiti većinu svoje energije i vremena u realizaciju?
 • Imaš li potrebno iskustvo, vještine i znanje ILI jesi li se spreman naraditi da ga stekneš?
 • Veseli li te trud i rad koji bi morao uložiti da postaneš najbolji u tom poslu/industriji?

Samo ako je odgovor na sva tri pitanja DA – go for it!

 

Blago svima nama. Imamo priliku raditi ono što volimo (i živjeti od toga).

Jedino pitanje je – jesi li spreman platiti cijenu?

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter