Skip to content
5 knjiga za tvoj poslovni uspjeh
5 knjiga za tvoj poslovni uspjeh
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Na TeaTime kanalima često pričam o knjigama, zbog čega ne čudi da upravo takva pitanja često i dobivam: “Želim više čitati ali ne znam od koje knjige krenuti?” Odlučila sam zato najvažnijih 5 staviti u jedan članak koji onda kasnije mogu lako podijeliti sa svakim tko pita. 🙂 Slijedi 5 knjiga koje su odlična početna točka na tvom putu prema uspjehu.

 

1. Mindset (Carol Dweck)

“Becoming is better than being.”


Glavna ideja: Možeš ostvariti sve što poželiš, upitno je jedino koliko će ti vremena za to trebati. A kada ti Carol Dweck uz tu izjavu predstavi i znanstvene dokaze, kao i primjere iz prakse, jednostavno joj ne možeš ne povjerovati. Tom Bilyeu često kaže da je Mindset najvažnija knjiga napisana na engleskom jeziku, a ja samo mogu reći da je promijenila moj mindset i stav prema poslovnim izazovima.

Kome bih je preporučila? Tebi, ako između tebe i tvojih ciljeva stoji stav – nisam rođen za to, ja to ne mogu ili neka druga varijacija na temu.

Na ovom linku možeš pročitati TeaTime recenziju Mindseta.
 

 

2. Grit (Angela Duckworth)

“Grit is living life like it’s a marathon, not a sprint.”


Glavna ideja: Ono što tražiš se ne zove strast i nije skriveno u šumi. Kreni od najobičnijeg interesa i gradi ga. Prema Angeli Duckworth, grit je tajni sastojak svakog uspjeha, bez obzira na to kako taj uspjeh definiramo. Angela grit opisuje kao posebnu kombinaciju strasti i upornosti u situacijama kada bi prosječni odavno odustali.

Kome bih je preporučila? Tebi, ako te zanima kako razviti taj univerzalni sastojak uspjeha (ili prečesto gubiš dane prokrastinirajući).

 

3. The 4-Hour Workweek (Tim Ferriss)

“Focus on being productive instead of busy.”


Glavna ideja: Ovu knjigu sam pročitala puno prije nego što sam za nju bila spremna i to samo iz jednog jedinog razloga – svidio mi se naslov. U to vrijeme još uvijek nisam znala za Tima Ferrissa, ali je njegova ideja o lifestyle businessu značajno utjecala na daljnji razvoj moje karijere. Do tada sam vjerovala da ću željeni životni stil morati prilagoditi poslu na kojem se zateknem. Danas znam da je moguće imati posao koji će se prilagoditi mom životnom stilu (i biti dio njega).

Kome bih je preporučila? Tebi, ako te zanima poduzetništvo, ali i teme efikasnosti i produktivnosti. Nema osobe koja je bolja u dijeljenju konkretnih i primjenjivih savjeta od Tima Ferrissa.

 

4. Linchpin (Seth Godin)

“How dare you settle for less when the world has made it so easy for you to be remarkable?”


Glavna ideja: Linchpin je nezamjenjiv, bez obzira na tim, organizaciju ili kompaniju. Linchpin je prvi koji će dobiti promaknuće i zadnji koji će dobiti otkaz. Linchpin prepoznaje probleme, pronalazi rješenja i daje više nego što se od njega traži. Trebamo više linchpina u današnjem poslovnom svijetu, a Seth Godin u ovoj knjizi otkriva kako postati jedan od njih.

Kome bih je preporučila? Tebi, ako si poduzetnik, student, feelancer. Tebi, ako si zaposlen, a ne napreduješ u poslovnom svijetu onoliko brzo koliko bi htio.

Na ovom linku možeš pročitati TeaTime recenziju Linchpina.
 

 

5. Start with Why (Simon Sinek)

“When the WHY is clear, the HOW is easy.”


Glavna ideja: Simon Sinek je prvi “business govornik i autor” kojeg sam otkrila, i to već na 2. godini faksa kada sam vodila svoj prvi tim u eSTUDENTu. Iako sam bila vrlo zelena, sa mnom je već tada rezonirao oblik leadershipa o kojem je Simon pričao. Danas se o Simonovim idejama u poslovnom svijetu priča svugdje, od vođenja zaposlenika do pružanja vrhunskog korisničkog iskustva, zbog čega sam nedavno kupila i praktičnu nadogradnju ove knjige naslova Find Your Why. Glavna ideja knjige glasi – zaboravi na ciljeve i produktivnost ako još uvijek nemaš (ili ne znaš) svoj zašto.

Kome bih je preporučila? Tebi, ako ne znaš od kuda krenuti.

 

  • Ako te zanima gdje ja pronalazim (knjišku) inspiraciju, baci pogled na Tomov popis.
  • A ako ne znaš gdje kupiti sve te knjige, u ovom članku sam pisala o opcijama koje osobno koristim.

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter