Skip to content
tea-zavacki-intervju
11 pitanja koja mi je postavio Tim Ferriss
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ok, ne baš Tim Ferriss osobno (#aGirlCanDream). Ali u nastavku svejedno odgovaram na njegovih 11 mudro smišljenih pitanja koja je, u svojoj novoj knjizi, postavio nekima od meni najdražih i najinspirativnijih ljudi.

 

Ako pratiš TeaTime na Instagramu, onda vjerojatno znaš da sam počela čitati Tribe of Mentors. Radi se o knjizi koju planiram čitati sljedeća 133 dana. Zašto 133? Zato što je Tim intervjuirao 133 genijalna „mentora“ i svako iskustvo sažeo na samo nekoliko strana. Plan je svakoga dana pročitati po jedan „profil“ i na Instagramu s tobom podijeliti najbolje i najdraže bits and pieces (vidjet ćemo kako će to ići i do kojeg broja ćemo doći).

Do tada, u nastavku i ja odgovaram na Timova pitanja. Jer su zanimljiva, neočekivana i potiču na razmišljanje.

 

1. Koju knjigu (ili knjige) najčešće poklanjaš drugima (i zašto)? Ili, koja knjiga je najviše utjecala na tebe?

Iako obožavam knjige, kada bih morala birati tko ili što je imalo najveći utjecaj na moj mindset i promjenu razmišljanja u proteklih nekoliko godina, to su definitivno – ljudi. Dvoje mojih najdražih online mentora su bez razmišljanja Marie Forleo i Tom Bilyeu. Ali ako pričamo o knjigama, onda moram „ukrasti“ i Tomovu najdražu knjigu (koju sam pročitala upravo zahvaljujući njemu) – Mindset. Nakon Mindseta sam se uvjerila da zbilja možemo ostvariti sve što poželimo.

 

2. Koja kupovina od 600 kuna ili manje je pozitivno utjecala na tebe u posljednjih 6 mjeseci?

Ako zanemarimo knjige i plannere (koji su, po meni, uvijek dobra investicija), onda definitivno Five Minute Journal. U slučaju Five Minute Journala investicija nije ni potrebna. Za usvajanje ove navike, koju preporučuju najbolji od najboljih, dovoljna je obična bilježnica i malo dosljednosti i discipline.

 

3. Kako je neuspjeh, ili prividni neuspjeh, utjecao na tvoj kasniji uspjeh? Imaš li „najdraži“ neuspjeh?

Prvi, iz tadašnje perspektive, veliki neuspjeh mi se dogodio tijekom jednogodišnjeg Erasmusa u Njemačkoj. Na početku drugog semestra sam shvatila da neću uspjeti položiti jedan obavezni predmet (jer se u Njemačkoj te godine nije predavao) te da zbog toga neću diplomirati u roku (nego 6 mjeseci kasnije).

Iako danas zvuči smiješno, u tom trenutku je to, za jednu štrebericu, bio tragičan scenarij. Naravno da sam kasnije, zahvaljujući tom “neuspjehu”, imala višak slobodnog vremena, zbog čega sam pronašla studentski posao o kojem kao diplomirana inženjerka ne bih ni razmišljala. Što me dovelo do toga da danas radim upravo ono što želim.

Danas, na svaku promjenu posla, odbijenu prijavu ili neuspjelu suradnju gledam po uzoru na Stevea Jobsa:

You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.

 

4. Kada bi mogla imati veliki billboard bilo gdje – metaforički rečeno, prenijeti poruku milijunima ili milijardama – što bi na njemu pisalo i zašto?

Preuzmi odgovornost. Jer vjerujem da je to prvi korak prema uspjehu bilo koje vrste.
 

 
5. Koja je jedna od najboljih i najvrjednijih investicija koju si ikada napravila? (Može biti investicija novca, vremena, energije itd.)

Svaki sat kojeg sam do sada uložila u TeaTime je bio najbolja i najvrjednija investicija. Ideja o TeaTimeu se rodila upravo na gore spomenutom Erasmusu i godinama je bila samo koncept u mojoj glavi. Isprobavši taj scenarij, danas bih u svakom trenutku radije izabrala neuspjeh nego ideju koja je ostala samo na what if… Steven Pressfield me nedavno podsjetio da je najvrjednija investicija upravo ona koju ulažemo u sebe i svoje snove.

 

6. Koja je neobična navika ili potpuno besmislena stvar koju baš voliš?

Sladoled od lješnjaka. Za dobar sladoled od lješnjaka sam spremna prijeći kilometre i to je jedini razlog zbog kojeg me D. i usred zime uspije nagovoriti na pješačenje do centra.

 

7. Koja nova vjerovanja, ponašanja ili navike su najviše unaprijedile tvoj život u posljednjih pet godina?

Prije nekoliko mjeseci sam gledala jedan od Impact Theory videa u kojem je gost, inače znanstvenik, izjavio da se ljudski mozak razvija do 25. godine. Ukratko, nakon 25. godine smo „zapeli“ s onim karakternim crtama, manama i navikama koje smo do tog trenutka stekli. Zastrašujuće, zar ne? Međutim, ima i dobra vijest. Isti taj znanstvenik tvrdi da se i mozak odrasle osobe može drastično promijeniti, ali u „teškim okolnostima“. To ne moraju biti samo životne tragedije. Računaju se sve okolnosti koje su izvan naše comfort zone.

Činjenica da zbilja možemo postati dobri u svemu što želimo, u kombinaciji sa spomenutim videom, me tjera na stalno pomicanje vlastitih granica (to je uostalom jedino što me može dići iz kreveta u 5 ujutro).

 

8. Koji savjet bi dala pametnom i ambicioznom studentu koji se nalazi pred diplomom? Koji savjet treba ignorirati?

Savjet koji bih danas definitivno ignorirala je – nađi siguran posao. Sigurni poslovi i poslodavci za cijeli život više jednostavno ne postoje. Naučila sam da su kontinuirano učenje i želja da nekome pomogneš, najveća kompetitivna prednost – bez obzira na to odlučiš li biti poduzetnik, zaposlenik, obrtnik, freelancer (ili sve navedeno). Naučila sam da ako preuzmeš odgovornost za svoju karijeru, prihvatiš rizik i kontinuirano daješ sve od sebe – stvari se nekako poslože. Dodatnih pet savjeta za studente pred diplomom možeš pročitati i u ovom TeaTime članku.
 

 
9. Koje loše savjete često čuješ u svom području djelovanja?

Nemoj pisati duge članke. Obavezno moraš otvoriti račun na ovoj društvenoj mreži. Odustani od teksta, video je budućnost.

Godina dana u blogerskom svijetu me naučila da ne postoji pravilo primjenjivo na sve i svakoga. Generalizacija je najveća i najčešća greška koju radimo prilikom davanja savjeta drugima. Poznajem ljude koji su pročitali baš svaki tekst na TeaTimeu, ali nisu pogledali niti jedan video. A poznajem i druge za koje vrijedi obratno.

Isto tako, ne moraš biti na svakoj mreži i na svakoj platformi. Uspjeh u ovom blogerskom svijetu ovisi o cilju, fokusu i dosljednosti. To je baza. Tek kada imaš kvalitetnu bazu možeš testirati različite nove (često prolazne) trendove.

 

10. Kojim distrakcijama, pozivima i ponudama si naučila reći ne u proteklih pet godina? Koji novi pristupi ili shvaćanja su ti pomogli u tome? Savjeti?

Tijekom proteklih godinu dana sam puštala da se stvari dogode, barem po pitanju TeaTimea. I to mi je donijelo prilike o kojima nisam ni sanjala, od radionica i kolumni sve do TEDx govora. Protekla godina mi je pokazala u kojim aktivnostima stvarno uživam, a u kojima uživam malo manje i takav pristup me, svjesno i planski, odveo u širinu. Međutim, osjećam da je TeaTime napokon spreman za neke konkretnije ciljeve i zato je moja čarobna riječ za 2018. – fokus.

Do sada sam naučila sljedeće: Kada ne znaš što želiš, reci da svakoj novoj prilici. Kada znaš što želiš, reci ne svemu što te ne vodi prema željenom cilju.

 

11. Kad se osjećaš preopterećeno ili nefokusirano, što najčešće napraviš?

Ako sam samo nefokusirana, obično napravim pauzu, skuham si matcha latte, stavim sve uređaje u avionski mod, pustim dobru glazbu i krenem ispočetka. Ako se pak radi o stresu i preopterećenosti, bez grižnje savjesti obučem trenirku i izvedem Zoe u dugu šetnju. Nakon šetnje, ponovim gore navedene korake, od matcha latte do glazbe, i krenem od najmanjeg mogućeg cilja kojeg u tom trenutku mogu definirati. O nekim bonus savjetima za bolji fokus sam pisala i u ovom TeaTime članku.

 

Ako imaš zanimljiv, originalan ili jednostavno smiješan odgovor na neko od ovih pitanja – podijeli ga sa mnom. Ili odaberi najdraže pitanje i postavi ga frendu/frendici na sljedećoj kavi. Tko zna gdje vas taj razgovor može odvesti.

Jer ponekad su pitanja puno važnija od odgovora.

 

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter