Skip to content
Ante Mesić
TeaTime: Što će me pitati na razgovoru za posao?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Razgovor za posao je stresan. Točka.

Moraš pričati o sebi. (Pr)ocjenjuju te. Moraš imati zanimljiv i pametan odgovor na svako pitanje. Ne znaš što možeš očekivati. Nemaš iskustva. Stvarno trebaš taj posao. Znaš da je konkurencija velika. Nemaš pojma što ljudi nasuprot tebe očekuju, a želiš im se svidjeti.

Moj prvi razgovor za posao je bio totalno iznenađenje. Kao student sam došla u jednu firmu na spontanu “kavu” koja se vrlo brzo pretvorila u niz klasičnih pitanja o tome u čemu sam dobra i na čemu bih voljela raditi. Iako smo do tog trenutka ugodno ćaskali, u trenutku kada je moj mozak shvatio da je ovo “pravi, pravcati intervju”, sve je krenulo nizbrdo.

Točno sam mogla osjetiti navalu adrenalina i promjenu u glasu. Moj mozak je odjednom zapeo u beskonačnoj “ajme, što sam im sve rekla tijekom opuštenog ćaskanja” petlji, a štrebericu u meni je ulovila panika jer nisam imala spremne odgovore na sva ta tipična pitanja. Jer nisam znala da će to biti razgovor za posao!

 

Bez obzira na to je li ti razgovor za posao samo malo stresniji od telefonskog naručivanja hrane ili tijekom intervjua dobiješ pravi mali napadaj panike, jedini lijek za sve neobične simptome je – dobra priprema.

Nakon što sam u inbox primila i deseto pitanje na temu “Kako se pripremiti za razgovor za posao?”, znala sam da je krajnje vrijeme za razgovor sa stručnjakom. Većina tih pitanja se odnosila na standardne korporativne selekcijske procese, zbog čega sam znala da će Ante biti prava osoba za čajanku.

Iako Antu nisam upoznala na razgovoru za posao (nego na jednom treningu), zapravo bih voljela da je upravo on bio na mojim prvim intervjuima. Nakon što čuješ o čemu Ante razmišlja tijekom intervjua, na što obraća pažnju i kako gleda na tremu, shvatit ćeš da je na tvojoj strani i da jednako kao i ti želi da uspiješ.

 

Osim o razgovoru za posao, s Antom sam odlučila popričati i o svim ostalim pitanjima iz komentara/poruka/mailova koja se odnose na selekcijski proces. Neke od tema o kojima smo pričali su:

  • Zašto je rad u korporaciji “predobar”
  • Kada je pravi trenutak za prvi posao
  • Koje poslove moraš staviti u svoj životopis
  • Što napisati u CV-u ako nemaš baš nikakvo radno iskustvo
  • Kako se pripremiti za razgovor za posao
  • Koji je pravi odgovor na “klasično” pitanje o manama i vrlinama
  • Kako glasi jednostavno eliminacijsko pitanje koje puno govori o tvojoj motivaciji
  • I tri kriterija koji imaju najveći utjecaj na konačni ishod intervjua.

Ako su to teme o kojima trenutno razmišljaš, predlažem ti da odvojiš pola sata i čuješ što o svemu misli netko tko se obično nalazi “s druge strane stola”.

 

 

Ja danas uživam u razgovorima za posao i shvaćam ih kao savršenu priliku za upoznavanje neke nove kompanije na tržištu. Što mi onda daje i širu sliku o određenoj industriji, a često i nov način razmišljanja. Ako i ti na sljedećem intervjuu, želiš osjećati malo manje stresa, a malo više znatiželje i pozitivnog uzbuđenja, ova čajanka je dobar početak.

S obzirom na to da svaki razgovor traje prekratko, do neke sljedeće čajanke, sva dodatna pitanja za Antu natipkaj u komentarima (na blogu, Facebooku ili Youtubeu), pa ćemo na njih odgovoriti u pisanom obliku.

 

Ante, hvala ti što si odvojio cijelo poslijepodne s ciljem da ljudima barem malo olakšaš cijelo to selekcijsko iskustvo. I hvala ti što si u tim stresnim uvjetima pun razumijevanja. Također, hvala Zabi što nam je “iznajmila” pravi mali studio. Baš je bio užitak družiti se sa svima vama.

 

Ako postoji pitanje ili tema koju želiš vidjeti na TeaTimeu, klik na ovaj link i natipkaj mi to u kontakt formi na dnu stranice.

Želim ti što više uspješnih, opuštenih i zanimljivih razgovora za posao na kojima ćeš svima pokazati koliko si awesome!

 

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter