Skip to content

Kako kreirati odličan CV

Životopis / CV koji osvaja

Nina: E, znam da si ti išla na one edukacije za pisanje CV -a… Jel imaš kakav primjer ili savjet kako to najbolje složiti?

Nina je jedna od mojih najstarijih prijateljica. Pritom mislim na to da ju jako dugo poznajem, a ne na to da je stara. Stara je koliko i ja. Osim ako sam i ja u nekom trenutku postala stara…?

Uglavnom, Nina je nedavno diplomirala na Psihologiji i čeka ju zabavan proces traženja posla. A prvi korak u svakoj prijavi za posao je životopis. Ona i ja smo se nekoliko dana dopisivale o ovoj temi, pa sam neke zaključke odlučila podijeliti i s tobom. Možda ti bude korisno.

Dakle Nina, jesam i imam. Ali krenimo od početka.

Moji počeci

Svoju sam “karijeru” u eSTUDENTu započela kao voditeljica Tima za predavanja i radionice (priča o eSTUDENTu tek stiže i bit će jedna od onih dužih, u nastavcima). Jedan od zadataka mog tima bio je organizirati radionicu o pisanju životopisa. Već na toj drugoj godini faksa, na radionici koju smo organizirali, uspjeli su me uvjeriti u važnost kvalitetnog životopisa, kao da je cijela tajna u pronalasku idealnog posla u tom jednom komadu papira.

Zato sam nakon te prve radionice bila na više od 10 predavanja, treninga i edukacija kojima je tema bila selekcijski proces.

Moglo bi se reći da sam savladala materiju…

Recimo da je selekcijski proces putovanje do dvorca u kojem te čeka nagrada. Na putovanje kreće vas sto, dvjesto ili petsto (nekada i puno više). Na putu vas čekaju brojni izazovi koje će na kraju uspjeti savladati samo jedan od vas.

Kako napisati savršen CV

Ako ti se sviđa ta analogija, ulogu životopisa možeš usporediti s prvim izazovom na putu, napadom čopora lavova. Ako vas petsto bježi od gladnih lavova, ti ne moraš nužno biti najbrži da bi savladao izazov. Moraš samo biti brži od onih najsporijih.

Iz mog iskustva, uloga CV-a je upravo takva, selekcijska.

Cilj je napisati dovoljno dobar CV da preživiš prvi selekcijski krug. Pa kako onda osigurati da budeš među onim najbržima?

Pravopis i čitkost životopisa

Životopisi koji prvi završe među lavovima su oni nečitki i pravopisno neispravni. Sigurno si negdje do sada pročitao da „u današnje vrijeme razno raznih alata, spell-checkera i Googlea nema opravdanja za pravopisne greške u životopisima“. Ja ću samo reći da je to kao da odlučiš krenuti na put do dvorca i ne poneseš hranu. Ili cipele.

Struktura životopisa

Druga važna stvar kod pisanja životopisa je struktura. Ne znam jesi li ikada morao ispravljati testove ili možda pretipkavati rezultate neke ankete u Excel. I recimo da ti u prosjeku treba 5 minuta po anketi. I onda dođe ona jedna, nečitka i nestrukturirana. Ne znaš gdje jedno pitanje počinje, a gdje drugo završava. Najradije bi tu anketu izbacio iz cijele statistike. Ili automatski, bez čitanja, napisao veliku crvenu jedinicu u gornjem desnom kutu papira. Znala sam profesore koji su to stvarno radili, a izgleda da su i poslodavci usvojili sličan obrazac ponašanja.

Kako napisati CV - struktura životopisa

Citiram: „Ako mi na prvi pogled nije jasno gdje jedno radno iskustvo počinje a drugo završava, neću uopće čitati dalje.“ Pravila za strukturu vjerojatno znaš. Kronološki od najnovijeg prema starijem. U pravilu najprije ide radno iskustvo, pa obrazovanje, vještine… Ali kakva god struktura bila, mora biti jasna već na prvi pogled.

Duljina životopisa

U vrijeme moje prve radionice o pisanju životopisa, pravilo je bilo da CV treba imati (do) dvije stranice teksta. Danas se sve više ide prema jednoj jedinoj stranici ilitiga one-pageru. Moja prva pomisao kada sam to čula i vidjela je bila „Kako?!?“. Ali da, kao i u svemu u životu, cijeni se kvaliteta a ne kvantiteta.

Sjećaš li se onih usmenih ispitivanja u srednjoj kada te profesorica pita jednu stvar (o kojoj ti pojma nemaš) pa nadugačko i naširoko kroz priču dođeš do dijela kojeg si (jedinog) naučio? I sa životopisom možeš pokušati zbuniti protivnika i nadati se da u hrpi informacija neće shvatiti da ti zapravo nemaš trogodišnje radno iskustvo koje je u oglasu navedeno kao preduvjet. Ali u većini slučajeva će “protivnik”, kada vidi pet stranica teksta, jednostavno i bez čitanja odložiti tvoj CV na “NE” hrpu.

Da poglavlje o duljini ne bi bilo i najdulje, prijeđimo na sljedeću važnu stvar.

Dizajn životopisa

Ja ću ti uvijek jasno reći što je ružno a što lijepo. Ali tu negdje otprilike staje moja velika “stručnost”. Da mogu, držala bih doma jednog dizajnera koji bi sve moje nacrte i pokušaje s papira prenosio na računalo. Samo ljepše. I s puno više stila. I zato sam se zaljubila u Canvu.

Osim što je većina funkcionalnosti besplatna, Canva ima veliki broj predložaka za SVE. Od cover fotki za društvene mreže, do infografika i prezentacija. I naravno, ono zbog čega ju spominjem u ovom postu, Canva ima predložak za životopis! Štoviše, čak 63 besplatna predloška.

Ako imaš smisla za dizajn i brz si u alatima kao što je Photoshop, ignoriraj Canvu i do what you do best (iako čujem da i profesionalni dizajneri ponekad koriste Canvu – brže je). Ali ako nemaš smisla i ne znaš od kuda bi krenuo, ovo je jedan od najbržih načina na koje se možeš istaknuti u masi. Lijep dizajn životopisa je isto što i prvi dojam kada nekoga upoznaješ – nastaje u prvih nekoliko sekundi (prema nekima i stotinki) i jaako ga je teško kasnije promijeniti.

Personalizacija

Prema nekim istraživanjima, tvoj životopis ima samo 6 sekundi prije nego što završi na jednoj od dvije hrpe – DA i NE. Što znači da imaš samo 6 sekundi da ispričaš priču o sebi – zastrašujuće. Ali ne mora biti. Ako je tvoj CV jasan i pregledan, kratak, lijep, strukturiran i gramatički ispravan, onda još samo moraš budućem poslodavcu dati do znanja da zadovoljavaš većinu kriterija i da si baš ti prava osoba za posao.

Na jednom treningu u Njemačkoj su me iznenadili s informacijom da je poželjno da svaki CV ima fotografiju kandidata. Jedno cool istraživanje je pak pokazalo da slika samo dekoncentrira osobu koja čita i skreće pažnju s važnih informacija, kao i da je često izvor predrasuda. Tako da zanemarimo trenutno pitanje fotografije. Kod nas ionako nije uobičajena.

Osobna izjava

Ali ono što jednako tako nije uobičajeno, a meni se čini važno, je personal statement ilitiga osobna izjava. Ja bih to zapravo nazvala kratkom pričom o tebi. Jako je teško u nekoliko rečenica sažeti sve što ti jesi, u čemu si dobar, što voliš, što drugi cijene kod tebe. Ali često se tih nekoliko rečenica pokaže kao onih nekoliko centimetara razlike između tebe i lava.

I sada, imajući u vidu pravopis, strukturu, duljinu, dizajn i personalizaciju ovo je nešto što možeš napraviti u Canvi za pet minuta. A zamisli što tek možeš napraviti ako uložiš malo više vremena?

Napiši odličan CV - primjer iz Canve

Još materijala

1. Sanjaj veliko

Za kraj

I na kraju ono najvažnije. Ako si barem jednom prošao kroz cijeli selekcijski proces i imaš iskustvo iz prve ruke ili savjet koji bi nekome mogao pomoći, obavezno ga natipkaj u komentaru. Zbog toga smo tu.


Želim ti puno sreće na putovanju i držim fige da Ga pronađeš. Ga sa velikim G. Posao koji će te veseliti, motivirati, gurati naprijed i činiti boljim. Zaslužuješ ga!

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na TeaTime newsletter.

I tako smo došli do kraja. Barem onoga o čemu smo Nina i ja pričale. Ako si upravo u sličnoj situaciji kao Nina, tu je i jedan jako dobar članak koji ulazi u puno više detalja. A ako te zanima iskustvo nekoga tko ima puno utakmica u nogama, i to u stranoj zemlji, pročitaj Anelin odličan i detaljan članak u kojem velikodušno dijeli i jedan primjer svog one-pagera.

A ako si se stvarno odlučio posvetiti ovom koraku putovanja, mogao bi ti biti zanimljiv i Enhancv koji nudi uslugu optimizacije tvog životopisa. Iako se većina opcija naplaćuje, sama stranica sadrži nekoliko primjera kvalitetnih životopisa, a ako ju povežeš s nekom od svojih društvenih mreža (npr. LinkedInom) dobit ćeš prijedlog osnovnog dizajna, kao i dodatne savjete. Nažalost, download takvog dokumenta također nije besplatan, ali može ti poslužiti kao inspiracija.