Skip to content
Ti si inovacija i zato izađi iz te kutije
Ti si inovacija i zato izađi iz te kutije
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kada pričamo o poslovima koje radimo ili želimo raditi, dva najčešća izgovora koja čujem su:

  • sve je već izmišljeno
  • nemam ideja

Ajmo danas popričati o oba s ciljem da dođemo jedan korak bliže poslu koji želiš. Kako ti to zvuči?

 

Sve je već izmišljeno

U sklopu svog diplomskog rada razvila sam program za analizu moždanih valova. Tijekom godine snimali smo moždane valove u potrazi za alfa valovima (dominantni u stanju opuštenosti i meditacije) i beta valovima (dominantni u aktivnostima koje zahtijevaju koncentraciju i usredotočenost).

Oduvijek sam voljela znanstvena objašnjenja popularnih koncepata (kao što je meditacija).

Tijekom istraživanja naišla sam na zanimljivu činjenicu da – niti jedan mozak nije isti. Svaki mozak je oblikovan genetikom i iskustvima kroz život. Uostalom, dokazano je da promjena svake i najmanje navike mijenja veze među neuronima.

Znaš li što to znači? To znači da je tvoj mozak jedinstven. To znači da nigdje u svijetu ne postoji mozak poput tvog.

Znamo da je kreativnost povezivanje poznatih činjenica na nov i do tada nepoznat način. Ako je tvoj mozak jedinstven, to znači da povezuje činjenice na jedinstven način. A to znači da si 100% kreativan.

Ključan izazov stoga ne leži u tome jesi li kreativan nego u jednostavnoj formuli: II = IO.

Ideas In = Ideas Out

Da bi tvoj mozak mogao povezivati činjenice na nov način – treba mu više činjenica. Svaki put kada ti nedostaje ideja, uzmi prvu knjigu, članak, podcast koji ti se nađe pod rukom.

Nije “sve već izmišljeno” dok god su tvoje ideje još uvijek samo u tvojoj glavi.

 

Nemam ideja

Dobra vijest je da smo upravo dokazali da si kreativan i da sigurno imaš ideje. Loša vijest je da ideje same po sebi ne vrijede previše.

Niti jedan graf ne objašnjava vrijednost ideje toliko slikovito kao ovaj Dereka Siversa. U lijevom stupcu se nalaze vrijednosti ideja, a u desnom vrijednost realizacije. Vrijednost biznisa dobiva se kao umnožak vrijednosti iz lijevog i vrijednosti iz desnog stupca.

Derek dakle objašnjava da genijalna ideja (20) bez realizacije (1$) vrijedi samo 20 dolara. S druge pak strane, loša ideja (1) u kombinaciji s odličnom realizacijom (1.000.000 $) vrijedi 1 milijun dolara.

Što to znači za tebe?

The secret of success is to do common things uncommonly well.

Ključ uspjeha nije u idejama i kreativnosti. Ključ je u inovaciji.

Što je inovacija? Inovacija je proces pretvaranja neke ideje u proizvod ili uslugu koja donosi vrijednost drugima. Ključno pitanje dakle glasi – kako ideje koje imaš pretvoriti u vrijednost za druge?

Tri su jednostavna koraka:

  1. Prikupi što više različitih iskustava: Mijenjaj industrije, čitaj, pokušavaj, doživi neuspjeh, svaki dan nauči nešto novo.
  2. Rezerviraj vrijeme za promišljanje: U svakom danu ili tjednu odvoji vrijeme za analizu novostečenih informacija i povezivanje iskustava na nov način.
  3. Hrabro testiraj: Bez obzira na diplomu, dosadašnje iskustvo ili mišljenje drugih ljudi, prenesi svoje ideje iz teorije u praksu vodeći se pitanjem – Čiji problem mogu riješiti danas?

 

 

U nekom trenutku će te smjestiti u kutiju. Na temelju fakulteta, prvog posla ili prethodnog iskustva. Možda ćeš i povjerovati da nisi kreativan. Da nisi inovativan.

Sve čega želim da se u tom trenutku sjetiš je sljedeća rečenica – ti si hodajuća inovacija.

Nitko na ovom svijetu nema mozak poput tvog. I nitko na ovom svijetu ne povezuje činjenice na način na koji ih ti povezuješ. I znaš što još znam? Znam da ti je stalo. Zbog čega znam da ćeš svoju kreativnost pretvoriti u inovaciju koja donosi vrijednost drugima.

 

Ovog listopada 29.-30. i ja ću izaći iz inženjerske kutije i sudjelovati na panelu Kaktus festivala integriranih komunikacija u Beogradu.

Naglasak ovogodišnjeg festivala pod sloganom „Make room for a new bloom”, je na talentima i inovacijama budući da svjež pristup u oglašivačkoj industriji otvara nove perspektive i rađa nove ideje. Ukratko, pričamo upravo o talentima, kreativnosti i inovacijama!

Ako se tijekom konferencije zatekneš u Beogradu – svakako se javi!

 

Navijam za tebe,

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter