Skip to content

TEA 3/3: Fokusiraj se

Kako zadržati fokus?

Posljednjih nekoliko godina čitam o produktivnosti i testiram različite tehnike i savjete. Međutim, ovaj tjedan je bio najbolji test do sada. U neproduktivnim trenucima sam kopirala savjete iz prvog TEA članka o organizaciji i upravljanju vremenom. U stresnim trenucima sam se natjerala još jednom pročitati drugi, o upravljanju energijom. Danas s tobom dijelim zadnji dio slagalice – tehnike koje primjenjujem u trenucima kada mi nedostaje fokus i kada mi za najjednostavniji zadatak treba 3 sata.

Primijeni Pomodoro tehniku

Ako ćeš pročitati samo jedan savjet vazan uz fokus, neka to bude ovaj. Jer Pomodoro je najbolja stvar na svijetu i pisat ću ti o njemu u svakom članku o produktivnosti, sve dok ga barem jednom ne isprobaš. Zašto? Zato što je svaki dan u kojem koristim ovu tehniku – produktivan.

Kako Pomodoro funkcionira?

Odabereš jedan zadatak na kojem ćeš raditi. (Fokusirano) radiš na tom zadatku 25 minuta. Uzmeš kratku pauzu. Ponovno radiš na istom zadatku sljedećih 25 minuta. Opet uzmeš kratku pauzu. Taj proces ponavljaš sve do četvrtog Pomodoro intervala, nakon kojeg uzmeš dužu pauzu od 15 minuta do pola sata. I to je to. Ponavljaš proces sve dok svi zadaci nisu prekriženi s to-do liste. Simple as that.

TEA - Produktivnost Fokus Pomodoro

Pomodoro tehniku testiram već neko vrijeme i sada s tobom mogu podijeliti dodatna dva savjeta zbog kojih će ti Pomodoro biti još draži.

  1. U svakoj pauzi radi nešto drugo, a zabavno. Glupiraj se uz najdražu pjesmu. Lezi na krevet i “meditiraj” 5 minuta. Pojedi neko voće. Proviri kroz prozor i razbudi se uz hladan zrak. Što god te veseli. Jedini uvjet je da fizički ustaneš od stola i omogućiš glavi da se “resetira”.
  2. Kupi kuhinjski timer u obliku rajčice. Maja mi je, nakon prvog članka u TEA seriji, poslala sliku svog timera zajedno s porukom: “…kupila sam svoj “paradajz” i na radnom stolu mi stoji kao podsjetnik da ga koristim i da se fokusiram na posao.” Ni sama to ne bih bolje sročila.

Svaka tri sata napravi check-in

Ako se sjećaš prvog članka TEA serije, u njemu sam ti spomenula važnost planiranja dana unaprijed i definiranje 3 glavna dnevna cilja. Stručnjaci u području produktivnosti tvrde da fokus na samo tri cilja, umjesto na beskonačnu to-do listu, pozitivno utječe na produktivnost.

Kada znaš tri glavna cilja za taj dan, sve što ti treba je redoviti check-in. Svaka tri sata zato napravi kratku pauzu (5-10 minuta) tijekom koje ćeš provjeriti što si do sada napravio i ideš li u pravom smjeru (ili gubiš previše vremena na scrollanje). Kao i u vođenju projekata – važno je kontinuirano pratiti napredak. Na taj način ćeš na vrijeme izbjeći one, potpuno neproduktivne, dane i održati fokus.

Pripremi distraction sheet

Jedna od kul stvari koju sam “ukrala” Thomasu Franku je distraction sheet. Pojednostavljeno, to je komad bijelog papira na koji ćeš zapisati sve one lude ideje do kojih tvoj mozak dođe baš u trenutku kada želiš raditi. “Moram se naručiti kod zubara.” “Ajme, nisam odgovorila na onaj Instagram komentar od prošlog tjedna.” Sve te stvari zapiši na papir za kasnije i oslobodni radnu memoriju u svojoj glavi.

Također, jedna od navika koje preporučuje Tim Ferriss je primjena slične tehnike, odmah nakon buđenja. Tim rano ujutro odvoji 5 minuta kako bi na papir stavio sve ono što mu se mota po glavi. Na taj je način fokusiraniji u ostatku dana.

Treniraj fokus

Distraction sheet pomaže, ali puno bolje rješenje je – svakodnevno treniranje fokusa. Kao i ostalih mišića u npr. teretani.

Jedan od meni najdražih načina treniranja fokusa je meditacija. Pritom ne pričam o nikakvim woo-woo stvarima (iako postoji beskonačno puno tipova meditacije). Moja meditacija je jednostavno – odmor za mozak. Navijem alarm na deset minuta, zatvorim oči i pokušam ne razmišljati ni o čemu. Sve u svemu, odličan način odmora, minimiziranja stresa i vježbanja fokusa.

Ako više voliš aplikacije, čula sam niz preporuka za aplikaciju Headspace. Iako se plaća mjesečna članarina, čini mi se da je na određeni period možeš testirati besplatno.

Grupiraj operativne zadatke

Postoje operativne stvari koje jednostavno moraš odraditi, a često nisu na popisu tri najvažnija dnevna cilja. Kao na primjer pranje suđa i odgovaranje na mailove. Postoje dva odlična savjeta kako odraditi takve stvari brzo i produktivno.

  1. Grupiraj operativne zadatke. Na mailove odgovaraj samo dva puta dnevno, a suđe peri zajedno sa slaganjem čarapa. Na taj način ti takve operativne stvari neće prekidati koncentraciju tijekom ostatka dana.
  2. Tijekom takvih zadataka radi nešto produktivno. Slušaj audio knjigu, gledaj TED govor. Meni je, zbog audio knjiga, pranje suđa postalo jedan od dražih dijelova dana.

Preseli se u airplane mode

Neke statistike kažu da je 47% vremena koje provodimo online zapravo gubljenje vremena. Bez obzira na točan postotak, samo tijekom pisanja ovog teksta sam “provjerila” mobitel barem 3 puta, i to u potrazi za potpuno nebitnim informacijama. Jedno istraživanje je pokazalo da nam je potrebno 23 minute i 15 sekundi da se ponovno fokusiramo na zadatak nakon što nas je nešto prekinulo. Recimo da je to vrijeme i dvostruko kraće, to je i dalje 3 x 10 = 30 minuta koje sam “izgubila” zbog notifikacija na mobitelu.

Uz Pomodoro, ovo je najkorisniji savjet koji ti mogu dati – preseli se u airplane mode. Zapravo je to nešto što i sama pokušavam uvesti kao naviku. Prije spavanja gasim mobitel. Od nedavno sam počela eksperimentirati i sa seljenjem mobitela u drugu prostoriju. Tijekom Pomodoro intervala ga držim izvan dosega ruke.

U današnje vrijeme, mobitel je jedan od najvećih krivaca za prokrastinaciju, a jedino rješenje je “avionski mod” i malo samodiscipline.

Tijekom istraživanja za ova tri članka, naučila sam jednu važnu stvar: U svakom danu imamo ograničenu količinu vremena, energije i fokusa. I svakog dana odlučujemo hoćemo li te resurse uložiti u scrollanje ili u razvoj karijere, u ljude, u zdravlje i u nešto potpuno blesavo što nas veseli. Zato se na kraju svakog dana pitam jesam li te ograničene resurse uložila u ono što je važno.

I to bi bilo to. Došli smo do samog kraja ove TEA serije o produktivnosti. Međutim, ova tri članka nemaju baš nikakvog smisla ako sve ostane “na papiru”. I zato, navike koje ja trenutno pokušavam uključiti u svoju dnevnu rutinu su: Pomodoro i dnevni planerFive-minute journal i ranije buđenje i airplane modeKoju naviku si, nakon ove TEA serije, ti odlučio usvojiti?

Navijam za tebe.

Tea