Skip to content
Ladies of New Business: Tri ideje koje sam ponijela sa sobom
Ladies of New Business: Tri ideje koje sam ponijela sa sobom
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Drugo izdanje Netokracijine konferencije Ladies of New Business je opravdalo sva moja očekivanja.

Prije odlaska na konferenciju sam googleala kako napisati izvještaj o nekom događanju na kreativan i zanimljiv način. Pročitala sam nekoliko članaka koji su obećavali odgovore, ali sve što sam dobila je bilo: nemojte samo prepričavati program, nemojte odgađati, podijelite nekoliko fotografija i nabrojite sve govornike i sponzore.

Neću ti prepričavati program jer ovdje možeš pronaći detaljan sažetak. Sponzori i divne govornice (i jedan govornik) su također navedeni na istoj stranici. Od konferencije je prošlo 44 sata, što je, nadam se, još uvijek prihvatljivo. A što se fotki tiče – zaboravila sam. To je navika na kojoj još uvijek moram raditi.

 

Postavila sam si pitanje: Što bi meni bilo korisno pročitati da nisam bila na konferenciji?

I zaključila sam da je najkorisniji i najljepši dio takvih događanja atmosfera, energija i pozitivni ljudi.

Što je teško prenijeti. I zato ću te probati nagovoriti da dođeš na sljedeće izdanje Ladies of New Business. I onda ćemo se zajedno družiti sa svim tim zanimljivim, poduzetnim i dragim ženama. Ako želiš biti u toku i ne propustiti sljedeće izdanje konferencije Ladies of New Business, ostavi svoj mail na dnu ove stranice.

web

A do sljedećeg izdanja Ladies of New Business, želim s tobom podijeliti tri teme koje su se otvorile tijekom konferencije, a posebno su uhvatile moju pažnju. Kao kada odlutaš tijekom videa i onda čuješ rečenicu koja te toliko zainteresira da moraš premotati video unazad kako bi čuo što si propustio. Dakle, slijede tri ideje koje sam ponijela sa sobom s Ladies of New Business konferencije.

 

Kada su studenti prestali biti znatiželjna djeca?

Pitanje koje je Anđelka u prvom govoru sasvim spontano spomenula, a meni je odmah zazvučalo kao savršen naslov blog posta (već poprimam prve znakove profesionalne deformacije).

Povela se rasprava o tome koliki je utjecaj školstva u cijeloj toj priči. I sigurna sam da je utjecaj školstva značajan. Ali Anđelka je rekla još jednu stvar:

Granice si često postavljamo sami, a promjena dolazi iznutra.

Zbog čega sam se odlučila fokusirati na to što ti i ja možemo napraviti da ponovno počnemo postavljati pitanja kao što to samo djeca znaju. Teško je preodgojiti 25-ogodišnji mozak. Ali ne i nemoguće.

A zašto bismo to htjeli?

Članak kaže da je znatiželja kombinacija inteligencije, upornosti i gladi za novim spoznajama.

Wikipedia kaže da je znatiželja glavna pokretačka sila zaslužna za razvoj čovječanstva. A HBR ide toliko daleko da tvrdi da je za uspjeh, znatiželja jednako važna kao i inteligencija. Pritom sam saznala i da postoji kvocijent znatiželje. Ne znam za tebe, ali mene su uvjerili.

I am only passionately curious.

Postoji puno načina na koje možemo probuditi znatiželju i preodgojiti naš mozak. Možda je ovo tema o kojoj uskoro napišem više i detaljnije. Ali do tada ću ti dati samo kratak sažetak ideja koje se javljaju kroz članke.

  • Preispituj činjenice u koje si 100% siguran.
  • Čitaj, puno i često. I knjige koje možda inače ne bi primio u ruku.
  • Upusti se u argumentiranu raspravu s drugima. To je gimnastika za mozak.
  • Prati osjećaj znatiželje ili zainteresiranosti i gledaj gdje će te odvesti.
  • Budi spreman pitati (glupa) pitanja. (Kao netko tko na prste jedne ruke može izbrojati broj pitanja koje je ikada uputio profesoru, obećajem da je ovo nešto na čemu ću raditi.)
  • Postani poznat kao “netko koga sve zanima”.

 

Zapiši svoje ciljeve

Nada je na prvom panelu spomenula Trudy Bourgeois i njen savjet da zapisujemo svoje ciljeve. Na papir. Ili virtualni papir. Ili čak diktafon.

Jer ciljevi se ne ostvaruju sami od sebe.

Nada razlikuje želje i ciljeve. O željama je puno pričala u svom TEDx govoru. Neke od njenih želja možeš čuti i u videu. Želje su ogromne. Želje zaželimo i pustimo. I čekamo da nam se same vrate.

Ciljevi mogu biti jednako ogromni. Ali ciljevi su pod našom kontrolom. Njih definiramo, zapisujemo i zatim planiramo potrebne korake.

“Moraš imati isplaniran jasan put do svojih ciljeva. Jednom kada ga imaš, možeš donositi odluke koje te vode prema tvom cilju. Tada nitko drugi ne upravlja tvojom budućnošću. Samo ti.”

Nada kaže: Zapisivanje cilja je početak materijalizacije nečega što ti sada djeluje nedostižno…

 

Ne moraš znati što želiš, ali ne smiješ se bojati probati

Nakon što smo u prvom panelu pričali o ciljevima i koliko ih je važno zapisati, sigurna sam da se u barem još jednoj glavi, kao i u mojoj, javila misao: Kako da ih zapišem, kada ne znam što želim?

Jer koliko nas to zapravo zna? U ovom sadašnjem trenutku. Kada smo pred diplomom ili se nalazimo na svom prvom poslu. A sa svih strana nam govore da moramo već sada odlučiti gdje želimo biti za tri, pet ili deset godina. I da moramo iskoristiti ovo vrijeme koje imamo.

 

Sigurna sam da nam je Marijanin savjet svima dobro došao. Ali postoji “kvaka”. Postoji i drugi dio tog savjeta. “U redu je ne znati što želiš, ali se onda ne smiješ bojati probati”. I pogriješiti. Jer kako bi Nada rekla:

sto-je-najgore-sto-se-moze-dogoditi-4

Najsmješnije je što se spontano dogodilo da je tema prve čajanke, tj. Tea Time epizode, upravo pitanje kako saznati što želiš? I zato sada neću previše ulaziti u ovu zadnju, treću ideju koju sam ponijela s konferencije. Snimanje epizode je odlično prošlo. Mi smo uživali i veselim se što prije sve podijeliti s tobom. Sami trenutak će ovisiti samo o mojoj novostečenoj vještini obrade videa.

 

I to je sve od mene za ovaj četvrtak. Genijalna konferencija, s divnim ženama i još boljom atmosferom. Hvala svima koji su mi uljepšali cijelo iskustvo, veselim se budućim druženjima.

 

A veselim se upoznati i tebe! Na Tea Timeu, sljedećoj konferenciji ili negdje drugdje.

 

potpis_web

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter