Skip to content
microphone
Gary Vaynerchuk - tri pitanja za razmišljanje
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leon, jedan od prvih pet čitatelja Tea Timea (i moj brat), me jučer, nakon niza pohvala, pitao: Imaš li ti neki plan što se tiče tema na blogu? Ili nekakvu strukturu? I kad ćeš nastaviti s temama koje si već spomenula u prvom postu?

 

Odgovor na sva navedena pitanja je – pojma nemam. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci će teme sigurno biti raznolike i (često) nepovezane. Ali sigurna sam da ćemo, kad se teme malo istitraju, i ti i ja znati točan koncept, strukturu i plan za Tea Time. A do tada – bear with me.

 

No, danas sam se, samo za Leona, odlučila vratiti na jednu od najavljenih tema iz prvog posta. Dame i gospodo – Gary Vaynerchuk.

 

Gary je definitivno osoba koja zahtjeva navikavanje, barem u mom slučaju. Prvi njegov video na koji sam naišla sam isključila nakon samo 2 minute, uz struju misli: „što si on umišlja tko je, koji bahati i egoistični…“.

I onda sam ga počela viđati posvuda. Barem na svojim društvenim mrežama. I uspješno sam ga izbjegavala sve dok nisam naišla na video koji sam ti spomenula u prvom postu i kojim me kupio. Od tada redovito pogledam barem jedan Garyev video dnevno. Youtube je očito zaključio da sam ga po putu zavoljela, pa me sada Gary redovito dočeka na naslovnici.

 

Kroz Garyeve videe, posebno ove novije, provlače se tri teme koje želim danas podijeliti s tobom, a onda ih i detaljnije obraditi u nekom od sljedećih postova.

 

Kako razviti self-awareness ilitiga samosvijest?

Samosvijest je u člancima često definirana kao: „svjesno poznavanje različitih aspekata sebe, uključujući osobine, ponašanja i osjećaje“. Ukratko, ako sam sebe dobro poznaješ i imaš realnu sliku o svojim vrlinama i manama / prednostima i nedostacima, donosit ćeš bolje odluke, brže i lakše analizirati situacije u kojima se nalaziš, kao i imati kvalitetnije odnose s drugima.

I znanost i struka se slažu oko činjenice da je samosvijest jedan o najvažnijih elemenata uspjeha i zadovoljstva općenito. Gary također. Od njega ćeš često čuti da je poznavanje samoga sebe ključno, jer samo tako možeš znati u čemu si najbolji, na čemu onda gradiš uspjeh. Isto tako, samo ako poznaješ svoje nedostatke, znaš u kojem trenutku prepustiti inicijativu drugima.

To je razlog zbog kojeg Gary nikada ne priča o tome kako razviti samosvijest. Jer je svjestan da ne zna ništa o temi, ali i da postoje ljudi koji su svoju karijeru posvetili istraživanju self-awarenessa. I upravo njihova literatura je nešto čime se planiram pozabaviti u sljedećim tjednima.

 

Kako prepoznati jesi li stvoren za poduzetništvo?

Gary kaže: „U današnje vrijeme svatko želi biti poduzetnik, jer je to sexy. Ali svaki drugi mladi poduzetnik bi bio deset puta uspješniji i zadovoljniji kao deseti čovjek u Facebooku ili Instagramu.“

I ja volim o sebi misliti kao o poduzetnici u nastajanu. I da, vidim se u poduzetničkim vodama u budućnosti. Ali jako je dobro pitanje, u kojem postotku je moja želja nastala pod utjecajem medija i (često idealiziranih) poduzetničkih priča, a u kojoj mjeri sam “rođena s tim”. Možda se „pravi poduzetnik“ nikada niti ne pita ovo pitanje.

U svakom slučaju, do sada sam sa svakim prijateljem na kavi pričala o izboru „poduzetništvo ili korporacija“. I svatko od nas želi „pokrenuti nešto svoje“. I zato je ovo tema koja će se na Tea Timeu sigurno ponavljati.

 

Kreirati ili dokumentirati?

Gary je doživio prosvjetljenje. I mislim da ga je od tada podijelio s publikom na gotovo svakom javnom nastupu. A prosvjetljenje glasi: „Document, don’t create!“.

Svatko tko je ikada bio u poziciji da mora stvarati ili kreirati sadržaj, bez obzira radi li se o blogu ili o marketinškoj kampanji za klijenta, sigurno je doživio stvaralačku krizu. Ja tek postajem svjesna koliko je teško tri puta tjedno, svaki tjedan, biti inspiriran i kreirati nešto kvalitetno i zanimljivo.

Upravo zbog toga je ovaj Garyev zaključak rezonirao sa mnom. Osim što je dokumentiranje „lakše“ od samog stvaranja „ni iz čega“, moglo bi biti i zanimljivije. Radije bih pogledala snimku sa stvarnog sastanka na kojem je junior preuzeo glavnu riječ, nego pročitala post “Deset savjeta za vođenje sastanaka”.

U svakom slučaju, ovo je pitanje o kojem ću sigurno još razmišljati i voljela bih čuti i tvoje mišljenje: kreirati ili dokumentirati, pitanje je sada?

 

Ako želiš o ove tri teme čuti iz Garyevih usta, jučer je u svom govoru na Web Summitu u Lisabonu spomenuo sve tri. Isto tako, nedavno sam naručila navodno najbolju od četiri njegove knjige „Jab, Jab, Jab, Right-Hook“, pa ako želiš čuti prve dojmove – javi.

 

I bonus informacija za one koji uvijek dođu do kraja posta – nakon TEDxZagrebWomen konferencije, sljedeća na kojoj ću biti 22. studenog je Ladies of New Business – konferencija na kojoj sam doživjela najljepše korisničko iskustvo, iako uopće nisam bila prisutna.

Naime, prilikom prijave za prvo izdanje ove konferencije nisam bila dovoljno brza i nisam dobila svoju pozivnicu. U sličnim situacijama obično za to saznam iz javne objave na nekoj od društvenih mreža koja glasi otprilike ovako: „Danas su poslane pozivnice svima koji su osigurali svoju ulaznicu. Nažalost, kapacitet je ograničen, pa ako niste mailom primili poziv…“. Ali ne i u slučaju Ladies of New Business! Najprije su me obavijestili mailom i na vrijeme, na dan konferencije su me pozvali da program pratim online, i ono najbolje – prije otvaranja prijava za drugo izdanje konferencije, pozivnicu su poslali najprije onima koji ju prošloga puta nisu dobili.

U svakom slučaju, velika pohvala cijelom timu koji stoji iza Ladies of New Business. Dakle, ako te zanima tema konferencije, požuri s prijavom – čak i ako ovoga puta ne budeš među najbržima, budi sigurna da si im važna i da ćeš sljedeći put biti prva koje će se sjetiti.

 

I to bi bilo sve za danas. Leon neće biti sretan. Vratila sam se na jednu unaprijed najavljenu temu i pritom otvorila tri nove. Ne znam gdje će nas cijela ova avantura odvesti, ali veselim se. I veselim se upoznati te, na Ladies of New Business konferenciji, ili negdje drugdje.

 

potpis_web

Živi i radi po svom

…jednostavnije je nego što se čini. Prijavi se na tjedni newsletter i saznaj kako.

Prijavi se na newsletter