Skip to content

5 pitanja za kreiranje planova i svježe početke

Tko se još sjeća svojih novogodišnjih odluka? Uz siječanj, postoji još samo jedan mjesec u godini koji ima tu neku posebnu dozu motivacije i miris novih početaka – rujan. Prvi rujna označava početak posljednje trećine godine. Zadnja četiri mjeseca. Četiri mjeseca u kojima je krajnje vrijeme za ostvariti barem dio tog novogodišnjeg popisa.

Nisam od onih koji sjede i čekaju motivaciju i računaju da će ih ona nekom čarolijom pokrenuti i izvući iz rutine. Ali opet, zašto ne iskoristiti tu dodatnu dozu motivacije koja se iz godine u godinu javlja u isto vrijeme, prema već dobro uhodanom rasporedu?

 

Danas s tobom želim podijeliti 5 navika s kojima sam eksperimentirala tijekom ljeta, a kojima ću se ozbiljno posvetiti tijekom jeseni, kao i 5 pitanja koja će ti pomoći da definiraš svoje ciljeve i odluke za zadnju trećinu 2017. godine.

 

5 navika u koje se planiram zaljubiti

Znaš kako kažu, najučinkovitije stvari su često one najjednostavnije. Niti jedna od ovih navika nije revolucionarna. Baš sve ih možeš pronaći u člancima na temu How to be more productive ili Great habits of great people. I ja sam ih u svom životu čula previše puta.

Ali u rujnu sam ih po prvi put odlučila dosljedno primijeniti.

 

1) Pročitati jednu knjigu tjedno

S navikom “jedna knjiga tjedno” sam počela već krajem srpnja, a tijekom kolovoza sam je “utvrdila”. O svim pozitivnim posljedicama ove navike sam ti već pisala, kao i o nekima od pročitanih knjiga (kada bih ti pisala o svakoj, TeaTime bi se vrlo brzo pretvorio u book club). Ova navika će sigurno obilježiti i ostatak moje godine, a kao odgovor na pitanje kako čitati više, pročitaj ovaj odličan članak.

 

2) Buditi se ranije

Nisam jutarnji tip. Uopće. Zapravo sam 17 godina svog školovanja završila samo zahvaljujući čarobnim, produktivnim i kreativnim satima koji nastupaju poslije ponoći. Međutim, previše uspješnih ljudi piše o prednostima ranijeg buđenja, zbog čega sam tijekom kolovoza odlučila eksperimentirati s promjenama radnog ritma.

Posljednjih nekoliko tjedana ustajem oko 7 sati (iako ne moram). I to zahvaljujući jutarnjoj rutini kojoj se jako veselim. Zobene pahuljice sa svim mogućim superdodacima (guarana mi je novootkrivena droga). Druženje s D. prije nego što ode na posao. Zoe i ja stisnute jedna uz drugu na novoj Ikea fotelji, uz knjigu i matcha latte.

Nakon niza pročitanih i testiranih članaka na temu kako se buditi ranije, jedina dva savjeta koja su u mom slučaju učinkovita – ranije odlaženje u krevet i jutarnja rutina kojoj se iskreno veseliš.

 

3) Popodneva provoditi vani

Tamo negdje još u ožujku smo D., Zoe i ja uveli naviku večernje šetnje. Dugo su nam jedina dva odredišta bila centar grada i nasip. Međutim u zadnje vrijeme smo počeli unaprijed planirati te večernje šetnje i pronalaziti nove i uzbudljive rute. Zahvaljujući ovoj navici smo po pljusku trčali sa Sljemena i otkrili ljetna pop-up događanja koja bi nam inače ostala nepoznata. A i poslovno smo produktivniji.

Ako te zanima više o svim prednostima šetanja, Anđelija je natipkala simpatičan tekst na tu temu.
 

 

4) Zapisivati (i ostvarivati) ciljeve

Priznajem. Ja sam jedna od onih koji imaju pune ladice praznih planera i rokovnika. A onda, umjesto po planerima, ciljeve i obaveze pišem na post-it papiriće koje pak lijepim po stolu, policama, laptopu, ogledalima i svakoj drugoj dostupnoj plohi. Ove jeseni sam odlučila sistematičnije zapisivati ciljeve i nadam se da će me jesenska količina obaveza natjerati da budem disciplinirana.

Jedno istraživanje je pokazalo da samim zapisivanjem cilja, raste i vjerojatnost njegove realizacije, i to za čak 42%. Meni najdraže objašnjenje tog fenomena možeš poslušati i u genijalnom govoru Simona Sineka (7:58-10:38).

 

5) Dodatno se educirati

Već znamo sve o važnosti učenja i nakon diplome. Međutim, nedavno sam dobila priliku honorarno raditi na jednom projektu samo zahvaljujući certifikatu kojeg sam položila ranije ove godine. I tako sam se još jednom uvjerila u to koliko je kontinuirana edukacija važna. Prvi sljedeći online tečaj počinjem slušati već 11. rujna. A ti?
 

 
Na početku svake nove cjeline u godini, volim proći kroz sljedećih pet pitanja te na temelju odgovora osmisliti akcijski plan. To je svojevrsni check-in koji imam sama sa sobom – u kojem smjeru idem, u kojem smjeru zapravo želim ići i koliko se ta dva smjera poklapaju.

5 pitanja za analizu trenutnog stanja i kreiranje novih planova

  • Jesi li sretan/sretna?
  • Čega želiš više u svom životu?
  • Čega želiš manje u svom životu?
  • Što je prvi korak?
  • Što čekaš?

 

Znam, očekivao si nešto “pametnije”. Iako trenutno radim na članku o produktivnosti u kojem ću ti pisati o svim, manje ili više uspješnim, tehnikama i trikovima, zapravo je ostvarivanje ciljeva u svojoj osnovi vrlo jednostavno. Definiraj što želiš, definiraj korake do odabranog cilja i svaki dan napravi barem jedan.

Što čekaš?

 

Ako je tvoj cilj ove jeseni pronaći posao, baci pogled na članak u kojem ćeš pronaći 15 konkretnih koraka koje možeš primijeniti već danas.